Vraag jij je weleens af hoe je storytelling zou kunnen inzetten in jouw beleidspresentatie? Moet je dan de hele notitie vertalen in een ‘spannende story’? Gelukkig niet, want daar zit niemand echt op te wachten. Het gaat er om dat je jouw verhaal zo kunt brengen dat je jouw publiek echt raakt. En dat gebeurt alleen als je contact maakt, een verbinding tot stand brengt. Zodat je het belang van jouw boodschap tussen de oren van jouw publiek krijgt. Hoe doe je dat? Ik doe hieronder een paar suggesties die jij direct kunt toepassen.
Bruggetjes
Je kunt jouw publiek bijvoorbeeld inspireren op jouw persoonlijke helden door bruggetjes te maken naar hun quotes, hun leven of hun resultaten. Geen vrijheidsverhaal zonder Nelson Mandela. Geen inspiratieverhaal zonder Martin Luther King of Mohamed Ali. gebruik quotes die voor jou iets betekenen. Wees creatief en neem jouw publiek aan de hand mee naar jouw doel en boodschap. Waarom inspireerden die helden, deze iconen van de vrijheid jou? Wat hebben ze jou voor persoonlijk inzicht gegeven? Deel die ervaring met jouw publiek! Eenvoudig een zin gebruiken als: ‘Weet u nog waar u was toen Nelson Mandela vrijkwam, wat deed dat met u…’?, en er is een opening om de verbinding te leggen tussen jou en jouw publiek.
Persoonlijke ervaring
Begin jouw presentatie of speech eens door een persoonlijke ervaring te delen die met jouw dossier of onderwerp verbonden is. Bijvoorbeeld door te vertellen wat die eerste dienstreis met jou deed, of hoe de situatie in een land impact op jou had. Of wat je vanochtend in de krant las over jouw onderwerp en wat het met jou deed. Dat kan je dan verbinden met het beleidsthema dat je die dag in jouw presentatie bespreekt. Het publiek kan zich dan verplaatsen – en herkennen – in jouw persoonlijke ervaring. En dat is belangrijk als je een boodschap over wilt brengen. Het helpt als je jouw verhaal vertelt in de tegenwoordige tijd. Sommige sprekers zijn geneigd om het verhaal te vertellen in een ‘en toen-en toen’ opbouw, en dat is jammer want daar wordt een verhaal meestal heel saai van. Probeer te spelen met de volgorde, de vorm en de spanningsopbouw.
Meer dan een verhaal alleen
Storytelling gaat om meer dan ‘alleen een verhaal vertellen’. Het gaat om een doel, een boodschap en het publiek dat je wilt bereiken. Maar ook de manier waarop jij het verhaal vertelt bepaalt de impact van de boodschap. Hoe authentieker, hoe beter. Een verhaal van alleen maar ‘succes’ verbindt veel minder dan wanneer je de kracht laat zien die uit jouw kwetsbaarheid komt. Dus dat betekent dat je het verhaal ‘in geuren en kleuren’ vertelt. Met jouw ‘ups en downs’, met je gedachten, het gevoel dat het bij je lost maakte, de geur en kleur van de omgeving: storytelling is als een ‘Gesamtkunstwerk’. Alles wordt benut om de essentie van de boodschap weer te geven en kracht bij te zetten. Vanuit waarachtigheid.
Vat vol
Ieder mens is een ‘vat vol verhalen’. Je hebt allemaal je persoonlijke ervaringen, levenslessen en inzichten. Iedereen heeft een verhaal dat gehoord mag worden. Een verhaal dat verteld mag worden. Dat gaat over jouw leven, het werk dat je deed, de ervaringen die je hebt gehad. Duik eens in jouw eigen leven om die verhalen te verzamelen. Persoonlijke verhalen die iets vertellen over jouw kwetsbaarheid en kracht, de dilemma’s of de obstakels die je hebt overwonnen. Ze zouden zomaar iemand in jouw team kunnen inspireren.
Tip: Ga jouw persoonlijke verhalen eens verzamelen!
Je zult zien hoeveel verhalen er eigenlijk al in jou zitten. En er dagelijks bij komen! Je kunt ze verzamelen op onderwerp. Of emotie die ze bij je los maakten. Het inzicht of leermoment dat het jou gaf. Of misschien ging dat moment eigenlijk wel over de waarden die in het leven voor jou belangrijk zijn. Dingen waar je je iedere dag druk over maakt. Schrijf ze eens op, en kijk dan of je ze aan een ‘pijnpunt’ in jouw team of organisatie kan koppelen. Ik vind zelf het openbaar vervoer een goede plek om verhalen te verzamelen. Soms komen er hele theaterstukjes voorbij…. Zoek voor jouw verhaal die elementen die iedereen kan herkennen. Die we allemaal wel eens hebben meegemaakt. Herkenning is belangrijk voor verbinding.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren met storytelling? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.