Ik zit aan de telefoon met mijn oude hostingmaatschappij. In het overbrengen van mijn website naar de nieuwe hostingpartij is iets misgegaan, en het is mijn schuld. Nee, het is dus écht mijn schuld, want ik had drie mailtjes moeten bevestigen en dat heb ik nagelaten.
Wat wilt u dat ik doe?
Ik krijg een jongeman aan de lijn en leg hem uit wat ik over het hoofd heb gezien waardoor er drie domeinnamen niet zijn overgezet. Ik zeg hem dat het mij spijt, maar dat ik graag hoor wat we er nu aan kunnen doen. Tegelijkertijd geef ik hem de instructies door die ik van mijn nieuwe hostingpartij heb gekregen. En hij zegt: “Maar wat wilt u nu dat ik doe?” Nou ja, denk ik, dat heb ik toch net uitgelegd?
Herhaal
Dus herhaal ik dat die domeinnamen over moeten naar die nieuwe hostingpartij, leg hem uit dat het mijn fout was en dat ik dat nu graag wil oplossen. En hij zegt direct: “Nee hoor, dat moet de nieuwe partij doen”. Want dat zeggen ze daar namelijk altijd. Daarom wil ik ook bij hen weg. “Nou, daar heb ik al geïnformeerd en zij geven dit advies”. Ik hoest nog wat technische details op. En weer komt zijn vraag: “Ja, maar wat wilt u dan nu dat ik doe?”
Overgang
De irritatie neemt toe en het voelt alsof in mijn bloed kleine luchtbelletjes omhoogkomen. Misschien is het de overgang – die van mezelf, of die van de website, wie zal het zeggen? En in een uiterste poging mijn geduld te bewaren zeg ik: “Weet u, meneer, ik heb besloten om mij vandaag nergens over op te winden, dus ik ga het nog eens uitleggen”. En als ik klaar ben, zegt hij weer: “Maar wat wilt u nu dat ik doe? Want ik weet niet wat u van mij verwacht?”.
Techniek
En dan besef ik het, het is gewoon een techniek! Ze maken je gewoon helemaal gek bij zo’n hostingbedrijf, zodat je zonder resultaat ophangt. Want dan zijn ze van je af! Mijn brein geeft het op en ik besluit de hulp van mijn nieuwe hostingpartij in te roepen. Binnen no-time krijg ik de drie oude mailtjes van de oude partij doorgestuurd. Met het verzoek die even door te sturen aan de nieuwe partij. En is de overgang zo maar ineens geregeld!
Tip van vandaag: Als je elkaars taal niet spreekt, dan begrijp je het niet
Als je elkaars taal niet spreekt, zal die ander je niet begrijpen. Als je na drie keer ‘vertalen’ nog geen communicatie hebt, kan het een goede suggestie zijn andere hulpmiddelen in te zetten. Door iemand anders in te schakelen bijvoorbeeld, die meer begrijpt van de overgang en er ook minder last van heeft.
Vraag voor de lezer:
Gebruik jij in jouw presentatie altijd heldere taal? Of zit er juist veel jargon, techniek en afkortingen in?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.