TV kijk ik niet veel, maar soms zap ik wel eens ergens voorbij. En zo kwam ik afgelopen week terecht in het programma The Repair Shop op de BBC. Ken je dat? Ik vind het echt geweldig! De locatie is een grote schuur, een oud openluchtmuseum in West-Sussex, waar een groep specialisten en ambachtslieden allerlei ‘family heirlooms’ een nieuw leven inblazen. Hun expertise is echt adembenemend. Maar wat me vooral treft is hun passie voor hun werk. En hoe ze zich steeds liefdevol storten op al die dierbare voorwerpen die worden aangedragen om ze in hun oude glorie te herstellen. Dit blog gaat over ‘het verhaal achter jouw voorwerp’.
Veteraan
Er komt een D-day veteraan de schuur binnen. Oude respectvolle man met zijn dochter. Ik schat hem een jaar of 90. Priemende oogjes, heldere geest. Ingetogen humor, zoals Engelsen dat hebben. En hij legt een oude verweerde ‘swagger stick’ – een paradestok – op de tafel, die hij eervol heeft gekregen tijdens zijn lange militaire carrière. Als hij vertelt waarom het zoveel voor hem betekent gaan zijn ogen glimmen van trots. Zijn dochter staat naast hem. Ze kijkt bewonderend naar hem op.
Twijfel
Dus hij legt het ding liefdevol op de toonbank. De swagger stick ziet er niet uit. De zilveren bol is aan alle kanten gedeukt en het zilver is erg verkleurd. Het embleem op de kop is vervaagd en beschadigd. De oude man schaamt zich een beetje want hij heeft het voorwerp slecht verzorgd. Als hij er even later afstand van moet doen zie je zijn twijfel. Zal het wel goed komen? Ook de zilversmid achter de tafel twijfelt. De druk is groot nu hij heeft gezien wat dit voorwerp voor de veteraan betekent. Het ding is heel fragiel en er mag niks kapotgaan natuurlijk. Zal hij erin slagen om de stok in oude glorie te herstellen?
Ambacht
En wat ik dan zo tof vind aan dat programma is dat je een inkijkje krijgt in een ambacht waar je voorheen nog nooit iets van hebt geweten. En zo zie ik hoe de zilversmid zorgvuldig de stok van de knop scheidt. En dat gaat moeilijk. Want als ie te stevig draait, dan breekt het hout. En daarna zaagt ie met precisie de knop van het opzetstuk. Als dat gelukt is tikt hij van binnenuit met een klein instrument de deuken uit de bolle knop. Super voorzichtig. Ik kijk ademloos naar het scherm. Hij vult daarna de bol met een of andere roze pasta die uithardt, zodat hij ook de deuken aan de buitenkant kan behandelen. Over liefdevolle aandacht gesproken! En tot slot is er dan nog de klus om het embleem op de knop te vervangen, en ook dat blijkt een fikse uitdaging.
Hoop
Maar dan is het moment toch daar dat de veteraan zijn swagger stick weer op komt halen. Ik zie de hoopvolle verwachting als ze de schuur binnenkomen. Het voorwerp ligt op tafel, onder een deken. Zou het goed zijn gegaan? De zilversmid maakt nog een praatje om de spanning van de onthulling nog wat op te drijven….. En dan gaat de deken omhoog en ligt er een werkelijk prachtige versie van de oude swagger stick op tafel te pronken. En ik schiet vol als ik de blik van de veteraan zie. Zoveel emoties die hij probeert te onderdrukken, maar de tranen wellen op in zijn ogen. ‘I am lost for words’, zegt ie, en dat kan je ook zien.
Betrokken
Ik geniet met volle teugen. Niet alleen van ieder afzonderlijke verhaal en voorwerp. Maar ook van de TV-uitzending zelf die alles heeft van een goed verhaal. De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd en je denkt steeds: ‘als dat maar goed gaat’, als de uitdagingen in beeld worden gebracht. En dan die opluchting die ik voel als de moeilijke klus geklaard is…! De betrokkenheid bij ieder voorwerp wordt alleen maar groter omdat je op de gezichten van de deelnemers ziet wat het voor hen betekent. Dan wil je gewoon dat het goed komt. Storytelling op zijn best!
Wat is jouw ‘swagger stick’?
En dat brengt mij tot de vraag: Heb jij ook een ‘swagger stick’? Een dierbaar voorwerp of erfstuk dat al jaren in de familie is? Wat betekent het voor jou, of voor jouw familie? Daar zit vaak een geweldig verhaal achter, en zodra je dat gaat delen hangt het publiek ademloos aan je lippen. Wat is het verhaal achter jouw dierbare voorwerp? Je kan er bijvoorbeeld het verhaal van jouw bedrijf enorm goed mee ondersteunen. Dus maak dat voorwerp eens het onderwerp van jouw presentatie, pitch, of verhaal op het podium. Het publiek zal aan je lippen hangen!
Storytelling
Meer weten over het gebruik van storytelling om je verhaal met impact te vertellen? Ik begeleid sprekers al jaren individueel (ook online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.