Een van mijn deelnemers – laat ik hem Anton noemen – bestudeert feiten en details als beroep en analyseert ingewikkelde processen. Analytisch denken is waar hij in uitblinkt. Hij is een onopvallende man, wat introverter dan de rest van de groep en hij houdt zich wat afzijdig. Omdat hij graag boeiend wil kunnen spreken en niet alleen maar feiten wil delen, krijgt hij van mij de uitnodiging om een verhaal voor te bereiden dat iets vertelt over een belangrijk moment in zijn carrière. En hij begint.
50% kans
“Mam, zegt hij, ik weet het niet”. Ik heb vandaag gesolliciteerd op die functie die ik zo graag wilde hebben, weet je nog, ik heb jou erover verteld”. Zijn 85-jarige moeder weet het nog. “Hoe is het gegaan”, vraagt ze. “Nou, zegt Anton, ik geloof dat het wel goed ging. Maar er zijn nog 15 andere kandidaten, en het moet wel heel gek lopen als daar niet iemand tussen zit die beter is dan ik”. “Oh, zegt zijn moeder, dus je hebt 50% kans”!
Analyticus
Anton valt even stil. Ik zie hoe hij dat moment weer opnieuw beleeft. Verontwaardiging en verbazing trekken over zijn gezicht. 50% kans? Is ze nou helemaal …? Met 15 andere kandidaten? De analyticus in hem komt hevig in opstand. “Maar moeder, begint hij… En dan zegt zij: “Ja jongen, 50% kans: Je wordt het wel, of je wordt het niet”.
Expressie
Het is nu twee jaar geleden dat ik hem dit verhaal hoorde vertellen en ik moet er nog steeds bij glimlachen. Zie hem staan en het verhaal vertellen in al zijn nuchterheid. Zijn gevoel voor humor kwam voor mij als een complete verrassing en het was mooi om die expressie op zijn gezicht te kunnen lezen.
Wel of niet
Voor veel sprekers kan storytelling een instrument zijn om op een boeiende manier te spreken of te presenteren. Omdat je dan jouw presentatie niet ‘uit je hoofd’ hoeft te leren maar gewoon kunt putten uit jouw persoonlijke beleving. Door weer in die eigen ervaring te stappen kun je het vertellen zoals het is gebeurd. En als je dan dat verhaal gebruikt om een punt te maken, dan lever je een hele krachtige boodschap af.
Krachtig
Zo krachtig, dat ik zelfs na twee jaar nog precies weet wie Anton was, wat hij deed, en zijn verhaal heb onthouden. Best indrukwekkend, voor een introverte, onopvallende en zich wat afzijdig houdende man. Dus je hebt met jouw boodschap 50% kans: Ze onthouden ‘m wel, of ze onthouden ‘m niet.
Tip:
Dus zorg ervoor dat je je met jouw verhaal onderscheidt! Deel jouw persoonlijke ervaring en jouw inzicht, koppel daar een doel aan en krijg met jouw boodschap de aandacht die je verdient. En je weet het, je hebt 50% kans!
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren en storytelling kunt toepassen? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.