Voor het eerst in zeven jaar maak ik mee dat een coachee na zes sessies weigert te betalen. “Omdat hij nog geen verhaal heeft”. Maar waarom is dat verhaal er eigenlijk nog niet na zes intensieve storytelling begeleiding sessies, inclusief huiswerkopdrachten, besprekingen, voorbeeldverhalen, checklists, schrijf- en verteltips, en andere toeters en bellen?
Haakjes
Zoals altijd zoek ik het eerst bij mezelf. Heb ik genoeg ‘haakjes’ gegeven? Heb ik die ander goed gehoord? Waar blijft hij hangen en hoe komt dat? Kan ik het nog anders aanvliegen? En terwijl ik zijn worsteling merk, probeer ik hem op verschillende manieren uit te nodigen zijn verhaal te vinden. En daar investeer ik in, doe suggesties, en maak samen met hem van zijn wirwar aan informatie zoveel mogelijk een beknopte kern. Want wat is nu eigenlijk de corebusiness die je hebt? En waarom is het zo belangrijk voor jou, maar ook voor de ander?
Overtuigend
En wat we ook doen, welke vorm ik ook aanbied, ik blijf het resultaat onbevredigend vinden. Het ‘waarom’ van zijn onderneming komt maar niet geloofwaardig naar voren, en dat is wel belangrijk als je een investeerder voor je plannen probeert te vinden! Helder onder woorden kunnen brengen van je business is één, en enthousiasme en overtuiging is zeker twee! Omdat ik na zes sessies de hoop op een authentiek verhaal heb opgegeven, besluit ik voor het eerst in mijn coachingsleven met de begeleiding te stoppen. Ook al zegt mijn coachee ‘wel tevreden te zijn met het verhaal tot nu toe’. Het is gewoon niet overtuigend genoeg.
Brood
“Ik denk niet in beelden, zegt hij, en daarom lukt het niet”. Het is voor mij de eerste keer dat storytelling geen verhaal oplevert dat overtuigt. En dat kan natuurlijk. Maar dan komt het. Want omdat er volgens hem geen resultaat is, ziet hij geen reden om te betalen. Alsof je een brood dat je bij de bakker hebt gekocht gaat terugbrengen omdat het beleg er anders op smaakt dan je had verwacht, en dus graag je geld terug wilt. Een ontluisterende gedachte, en ik ben onaangenaam verrast. Want die had ik niet zien aan komen.
Sop
Ik besluit er geen energie aan te verspillen. Een ondernemer die zo in het leven staat, daar wil ik überhaupt niks mee te maken hebben! Mijn zakenpartner schiet nog even helemaal uit zijn slof als hij het hoort, maar ik besluit dat de sop de kool niet waard is. Mijn inzicht wil ik wel met je delen in dit blog: Er zijn verschillende soorten ondernemers. Als je er één treft die zijn verhaal niet gedreven kan delen, dan zou ik een stukje voorzichtiger zijn om met hem in zee te gaan. Want juist dat enthousiasme en die bevlogenheid overtuigt. En dat is wat storytelling feilloos doet: het ontsluit het hart, en dat is het deel dat klopt.
Authentiek – Ontspannen – Overtuigend
De Presentatiediva helpt je graag met jouw persoonlijke presentatiestijl! Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek, ontspannen en overtuigend spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.