Soms krijg ik een spreker langs die alles ánders wil doen. Omdat hij dat papier, die kaartjes en die eeuwige PowerPoint helemaal zat is. Die gewoon los en ontspannen wil spreken, en zijn team wil inspireren en boeien. Zodat hij ze in beweging krijgt. En het is echt geweldig leuk om zo’n coachee te begeleiden! Maar waar gaan die oogjes van jouw teamleden nou eigenlijk van glanzen? Hoe krijg jij dat gevoel van inspiratie in jouw speech? Deze vijfde aflevering in de reeks ‘Het gevoel van…’, gaat over inspiratie.
Vlees
Ik kan je nu al zeggen dat inspireren zonder je gevoel te gebruiken niet gaat lukken. Van een feitelijke opsomming of een beleidsverhaal met bullets gaan harten immers niet sneller slaan. Natuurlijk moet er ‘vlees op de botten’ zitten en de inhoud van jouw verhaal kloppen. En je boodschap jouw doel ondersteunen. Maar feitelijke perfectie is niet wat de inspiratie brengt. Want inspiratie wordt gevoed door heel andere dingen.
Lat
Sprekers vergeten in meer dan 80% van de gevallen dat er met hun inhoud nog een vertaalslag moet worden gemaakt. Noem het de ‘entertainmentfactor’, de ‘geur en kleur’, of ‘de toeters en bellen’. Het betekent dat die boodschap zo aantrekkelijk mogelijk aan jouw team moet worden aangeboden. (En dat is dus niet ‘er nog even snel een plaatje bij doen’!). Die verpakking heeft echt wel iets meer nodig. Dus de lat moet hoger. Want om jouw inhoud echt binnen te laten komen, moet er iets in het brein van jouw teamleden kunnen gebeuren.
Persoonlijk
En de eerste trigger daarvoor is persoonlijke herkenning. Het gevoel van: ‘Oh, dat heeft hij dus ook…?’ Doordat jij een concreet voorbeeld deelt dat jou raakt, of jou een inzicht bracht, breng je die emotie/ dat gevoel over op jouw team. Dat maakt jou als teamleider menselijk, waardoor er verbinding kan ontstaan. En dat is dus de eerste stap om iets te laten gebeuren. Zie het maar als het signaal naar hun brein dat zegt: ‘Hee, dit kan wel eens interessant worden’.
Krachtbaar
En als je dat punt hebt bereikt, komt oprechte kwetsbaarheid in beeld. En ik zeg kwetsbaarheid, maar ik noem het ook wel ‘krachtbaarheid’, een combinatie van jouw oprecht menselijk falen en de kracht om daarvan geleerd te hebben en het te delen met anderen. Dat is een haast onweerstaanbare combinatie. Als je jouw ‘lessons learned’ open en eerlijk deelt, dan ontstaat er bewondering. Voor jouw doorzettingsvermogen, je oprechtheid, of een van die andere kernwaarden die er voor jou toe doen. En dat kan heel inspirerend werken.
Energie
‘Everything is energy’ werd er vier jaar geleden in een bootcamp al eens tegen me gezegd. Noem het enthousiasme, energie, bevlogenheid, passie of wat dan ook, maar zonder die energie wordt het helemaal niks. Ik heb wel eens iemand op het podium zien staan die met zijn bedrijf ’teams inspireerde om in hun kracht te staan’ (vreselijke term overigens, excuus daarvoor), maar die zelf de aanwezigheid van een washandje had. Dan gebeurt precies het tegengestelde in het brein. Dus wat je vertelt en wat je laat zien, dat moet wel kloppen met elkaar. Anders raakt mijn brein in verwarring en haak ik af.
Groots
En dan nog even dit. Ik zeg het vaker, maar het gaat in speechen of presenteren niet om ‘groots en meeslepend’. ‘Martin Luther King’ is tenslotte niet voor ieder van ons weggelegd. Maar iedereen vertelt thuis met gevoel wat hem of haar die dag is overkomen. Omdat je wilt dat die ander dat begrijpt, of er iets mee gaat doen. En daar ligt de sleutel. Ga vertellen in plaats van presenteren. Ga vertellen over wat je raakt, waar je van droomt en waar je motortje van loopt. Want dan gaan de lampjes in je ogen aan. Dan gaat je energie stromen, gaan je armen als vanzelf je woorden ondersteunen en ontspant je lijf. En wordt het een plezier om naar je te kijken en te luisteren.
Tip
Inspiratie gaat over gevoel en energie en het prikkelen van het brein van de ander. Dus ga vertellen in plaats van ‘presenteren’. Deel je eigen inzichten, geef concrete voorbeelden en laat de lampjes in je ogen schijnen!
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.