Het is donderdag. Een collega-ondernemer heeft me uitgenodigd in zijn leergang om een sessie over storytelling te geven voor een tiental beleidsambtenaren. Ik ben zoals altijd een uur te vroeg, omdat ik dan rustig kan opstarten en de boel op mijn gemak kan opbouwen. Ik pas de zaal wat aan de behoefte aan. Schuif wat stoelen heen en weer en installeer wat nodig is. Zoek vervolgens even uit hoe het grote scherm werkt. En hoe ik de zaal wat ‘vriendelijker’ kan doen ogen. Leg tot slot aan de rechterkant op een stukje van de tafel twee boeken, wat visitekaartjes, mijn ansichtkaarten en twee stapeltjes downloads neer. Ik ben nét klaar als mijn collega binnenkomt. Hij kijkt naar mijn tafeltje en zegt: “Goh wat goed, ik had zelf ook nog twee van jouw boeken meegenomen”, en legt ze erbij.
Heersend
We gaan beginnen. Het is een leuke klus en er komen mooie – soms nog wat voorzichtige – aanzetten tot verhalen los. Er blijkt zo hier en daar ook nog wel wat moeite met het verbinden van een persoonlijk inzicht aan een resultaat. Want de heersende gedachte is wel: “Het draait toch niet om mij, het gaat hier om het werk”. Maar de groep staat wel open om eens iets anders te proberen dan alleen maar te overtuigen op inhoud en feitelijkheden.
Kaft
Als ik klaar ben en de workshop aan het afronden ben, staat mijn collega-ondernemer ineens op. Stapt naast me in de kring en houdt enthousiast mijn boek omhoog. “Wie is er geïnteresseerd in het boek van Marjolein”, vraagt hij, en ik zie zes handen spontaan de lucht in schieten. Het raakt me even want dat boek, dat ben ik met een kaft en dat voelt even kwetsbaar. Terwijl hij met hen afspreekt hoe hij ze de volgende keer het boek aan gaat reiken, sta ik naar hem te kijken. En denk ik: “Jee, wat geweldig, wat doet hij dat goed en ik heb hem er helemaal niet eens om gevraagd”!
Inzicht
Als de deelnemers even later de ruimte verlaten en ik mijn spullen pak, hoor ik mijn collega binnensmonds eventjes vloeken. Ik draai me om en kijk hem vragend aan. “Daar baal ik nu van”, zegt ie, en hij houdt mijn kleine ansichtkaartjes in zijn hand waarmee je iemand een boek cadeau kunt doen. En zegt: “Dat had ik veel beter moeten promoten”! Terwijl ik nog wat tegensputter moet ik ook even glimlachen, want ik besef dat er iemand anders veel meer bezig was met mijn bedrijf promoten dan ikzelf. En ik ben dankbaar voor het inzicht, want op dat moment besluit ik voortaan aan het einde van iedere training een ‘Trots momentje te doen’.
Tip van vandaag: Claim je successen en resultaten
Wees niet bang jouw persoonlijk resultaat of succes te claimen. Jouw bijdrage doet er namelijk toe. Als je ergens trots op bent, dan mag je – ik zou haast zeggen – dan moet je het laten zien. Zodat mensen dat gevoel kunnen herkennen. En zich weer even kunnen herinneren waar zij zelf trots op zijn.
Vraag voor de lezer:
Vind jij het lastig om tijdens jouw werk een persoonlijk verhaal of een persoonlijke ervaring in te zetten om je doel te bereiken? Laat het me weten in de reactiebox hieronder!
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren‘ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.
Je persoonlijke verhaal verweven met je boodschap zorgt ervoor dat je op één lijn komt met je publiek. Als die zich herkent in jou, zal je boodschap eerder én beter aankomen. Jullie zijn gelijk en dat maakt jou als ‘zender’ betrouwbaar.
Jouw brein gaat op zoek naar de voorbeelden uit jouw eigen leven en zo ontstaat die krachtige verbinding in het verhaal.