Ik zit in die enorme hal alweer even te wachten. En voel dat er ogen op me gericht zijn. Ik kijk op om te zien wie er naar me kijkt. En zie een onbekende man die naar me zit te staren. Het voelt wat ongemakkelijk en ik pak mijn telefoon voor afleiding. Zodat ik kan wegkijken. Maar het gevoel van ongemak blijft. Ik kijk weer op. En hij kijkt nog steeds. Er ontstaat iets ‘kriegeligs’ in me. Dit blog gaat over herkenning.
BN-er
Dan spreekt hij me aan en zegt: “Jij bent toch Marjolein Diks?”. En dat is zo’n gekke ervaring als iemand die je niet kent jou met je naam aanspreekt. Alsof je een BN-er bent ofzo…😊. Dus ik kijk verrast op. “Ja, zegt hij, ik heb nog bij jou thuis op de trap zitten huilen bij een verjaardagsfeest, omdat je niet met me wilde dansen”. En hij zegt zijn naam. En het duurt echt even voordat ik het kan plaatsen.
Indruk
Na al die tijd voel ik nog een vaag gevoel van schaamte. Hoe kan het zijn dat ik als dertienjarig meisje zo lelijk heb gedaan? Had ik nou gewoon niet even kunnen dansen met hem, of het wat diplomatieker kunnen brengen? En hoewel het voorval voor mij niets betekende in die tijd, heeft het op hem zo’n diepe indruk gemaakt dat het het eerste is dat hij zich herinnert als hij mij ziet. ‘O ja, dat is dat meisje dat niet met me wilde dansen’. Zo ben ik in zijn brein opgeslagen.
Brein
En ik denk dat als je dit verhaal leest er ook iets in jouw hoofd gebeurt. Want terwijl je leest is jouw brein ongemerkt op zoek gegaan naar een vergelijkende ervaring. Omdat je altijd op zoek bent naar herkenning, om het te kunnen relateren. ‘Heb ik ook wel eens huilend op een feestje gezeten?’. ‘Ben ik ook wel eens afgewezen toen ik vroeg of iemand met me wilde dansen?’. En hoe voelde dat toen?
Herkenning
Zulke momenten die in je hart zijn opgeslagen, dat zijn geweldige bronnen voor een goed verhaal. Je kunt er een mooie introductie van maken, of het als een rode draad door je presentatie heen voeren. Want kwetsbaarheid en afwijzing, dat kennen we allemaal. Het zijn gevoelens die we allemaal op enig moment hebben. En soms zijn we er bang voor. En juist in de herkenning van die kwetsbaarheid zit de kracht van storytelling. Want die gevoelens die we hebben over afwijzing zijn universeel. Het is wat je menselijk maakt. Dat is waar je die krachtige verbinding op maakt. Want voor verbinding, net als voor dansen, zijn twee mensen nodig.
Presentatie tip 2 #2021
Dus als je eens anders wilt beginnen met jouw presentatie, en een sterke verbinding wilt maken, ga dan eens op zoek naar die persoonlijke ervaring die iedereen zal herkennen. Gewoon, omdat ze menselijk en kwetsbaar is. Daardoor ontstaat vertrouwen, en dat is een belangrijke basis voordat de inhoud door het publiek kan worden opgenomen.
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer kunt presenteren? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.