Vroeger werd ik nooit gevraagd voor de radio. Maar afgelopen week werd ik ‘s avonds gebeld met de vraag of ik de volgende dag live in het programma van Radio Vlaardingen mijn visie op presenteren wilde geven. Omdat iemand mij bij de radiomaakster had aanbevolen. Gaaf toch? Dus ik kreeg een paar vragen ter voorbereiding toegestuurd en daar stond ie. Die vraag die ik zo vaak krijg. “Heb je nog tips en tricks”? En daar ben ik altijd heel blij mee, met die vraag. Dan kan ik helemaal los…😊
Konijn
Want daar ben ik eigenlijk niet zo van, van die ’tips & tricks’. Je kent ze vast wel, die goedbedoelde tips die je krijgt waar je in de praktijk echt helemaal niks aan hebt als je stijf van de zenuwen het podium op gaat. “Begin gewoon met een grap”, zeggen ze dan. En als jíj met die mop start, dan valt het ineens helemaal stil. En sta je daar met al je ongemak. Er is nog nooit eerder een goeie grap over jouw lippen gekomen, dus waarom nu wel op het podium? Dat konijn blijft zo iedere keer gewoon mooi in die hoed zitten! Tommy Cooper – een van mijn favoriete goochelaars of all time – was trouwens een ster in tricks die niet lukten. Kijk voor de lol eens naar zijn Magic-cloak, echt een klassieker, kan ik geweldig van genieten.
Onbeleefd
Maar goed, als grappen niet ‘jouw ding’ zijn, dan kun je altijd nog ‘over het publiek heen praten’. Dat hoorde ik laatst weer iemand adviseren. Serieus? Dus je staat voor een zaal met mensen die naar jou komen luisteren, en jij focust op een punt op de muur, ergens achterin de zaal? Dat zou ik zelfs heel onbeleefd kunnen vinden! En het lijkt wel een beetje op een gesprek met iemand in een kroeg die de hele tijd langs je heen zit te kijken om te zien of er nog iets leukers voorbij komt..:-). Maar ik snap heus wel waarom ze het zeggen. Alleen het effect dat je als spreker wilt hebben (namelijk contact met heel de zaal) krijg je niet als je je aandacht ergens ver weg op een punt op de muur richt.
Kern
En zo ken ik er nog wel een paar. ‘Neem een visitekaartje in je hand als je moet pitchen, dat werkt goed tegen de zenuwen’. Of, ‘Als je contact wilt maken met het publiek moet je veel met je armen bewegen’. En die andere variant, ook leuk: ‘Je moet juist niet met je armen bewegen want dat leidt het publiek alleen maar af’. Moet ik nou wel, of juist niet…? Waarom werken die tips nou niet? Kijk, waar het om gaat met die tips, is dat ze niks met jou te maken hebben. Het zijn algemene goed bedoelde praatjes, die precies het tegengestelde effect kunnen hebben van wat jij graag zou willen bereiken. En dat komt omdat die tip jouw kern niet aanpakt, maar er een jasje omheen legt. Dan ziet het er allemaal heel onnatuurlijk en gekunsteld uit, omdat het van binnenuit niet klopt.
Trucjes
Dus, even terug naar de basis. Jij wilt dat ze geboeid aan jouw lippen hangen. Dat er energie en contact is, spontane interactie komt en dat iedereen dadelijk weer opgeladen de zaal verlaat met jouw boodschap in hun hoofd. En dat gaat dus niet met trucjes. Dat gaat veel beter en gemakkelijker met oprecht, authentiek, betrokken, natuurlijk, ontspannen en nieuwsgierig. Dat heeft impact en op die manier kun je het publiek echt raken. Wat zijn nou wel nuttige suggesties voor jou als je een presentatie wilt geven die boeit? De basis ligt voor mij altijd bij een paar dingen:
- Wat past bij jou?
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke stijl. En daar moet je het middel bij gebruiken dat het beste uit jou naar voren haalt. Voor de een is dat storytelling, voor de ander een flipover en voor weer anderen alleen beelden of een voorwerp. En je mag dus gewoon kiezen! Niemand zegt dat het altijd met een PowerPoint moet.
- Hoeveel vertrouwen heb je erin?
Jouw mindset is een belangrijke onderhuids-sturende factor in je presentatie. Ben je ontspannen, of gestressed? Heb je last van aannames en belemmerende gedachten? Je brein speelt een grote rol in het resultaat dat jij verwacht en krijgt. Wat heb jij eigenlijk nodig om ontspannen en alert het podium op te gaan?
- Voorbereiding
Ik zie vaak dat sprekers zich voorbereiden op hun presentatie op een manier die helemaal niet voor hen werkt. Omdat het juist onzekerheid bevordert, gedachten aan falen stimuleert, of alles helemaal dichttimmert. Hoe bereid jij je voor? Werkt die manier ook voor je? Hoe zou het zijn als je meer vertrouwt op de woorden die gaan komen?
- Het verhaal
Ik ben een groot voorstander van het instrument storytelling. Omdat vertellen meer verbonden is met je hart, en het bij presenteren vaak meer ‘uit je hoofd’ gaat. Bovendien vertellen we de hele dag door al verhalen, en is de connectie met gevoel en emotie daar gemakkelijker te maken. En dat is wel van belang als je je publiek wilt kunnen boeien.
- De inhoud
Natuurlijk moet jouw verhaal inhoudelijk kloppen. Maar op feiten en cijfers alleen overtuig je niet. Een heel krachtige manier van overtuigen ligt in het gevoel van herkenning en inleving, van ‘snappen waar je vandaan komt’. Zeg eens eerlijk, besteed je wel eens aandacht aan hoe jij jouw inhoud ‘met gevoel kunt verpakken’ zodat je het publiek dat ‘nét iets meer’ geeft?
- Jouw energie en lichaamstaal
Het leukste om naar te kijken op het podium is een spreker die met energie en enthousiasme vertelt. Zijn energie en lichaamstaal zijn congruent, zijn lijf beweegt gewoon mee zonder dat er regie over wordt gevoerd. Met als resultaat dat je in het publiek ‘gewoon zit te kijken’ en wordt meegenomen in het verhaal met een boodschap die kan blijven plakken.
- Last but not least
Presenteren is geen hocus-pocus. Als je kunt ademen en geluid maken heb je de twee belangrijkste kwaliteiten al in huis om het konijn uit de hoed te toveren…:-).
Interview terugluisteren?
Je kunt hier het interview trouwens nog even terugluisteren (check vanaf minuut 33.20 en 43.50). De podcast daarvan plaats ik hier volgende week.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.