Nee, dit blog gaat niet over hengelsport! Afgelopen week gaf ik een masterclass-sessie over storytelling en impact voor de Hogeschool Rotterdam. En toen kwam die vraag naar voren die ik wel vaker krijg. “Hoe kan ik nou een goed verhaal vertellen als ik het idee helemaal niks vind”? Dit blog gaat over haakjes.
De jongeman die de vraag stelt, voelt zich zichtbaar ongemakkelijk tussen zijn collega-studenten. Hij is de enige die het voorgestelde concept dat ze moeten uitwerken geen succesnummer vindt en zich daarover uitspreekt. Hij lijkt zich wat te generen. ‘Ligt het nu aan mij, of zien die anderen niet wat ik zie…”?
Kritisch
Mooi vind ik dat. Dat je het idee kritisch bekijkt, en niet gewoon de opdracht direct gaat uitvoeren. En dat je dan ook bij je gevoel blijft en denkt, ‘Ja, dat ga ik echt niet als een goed idee verkopen, hoor’. Dus toen gaf ik hem mee dat zo’n kritische blik voor de opdrachtgever juist heel waardevol kan zijn, en dat hij het verhaal vanuit dat gevoel ook gewoon kon vertellen. “En als je dan óók nog weet aan te geven hoe het beter kan, dan is dat helemaal top”! Zijn ogen kregen toen weer een beetje glans.
Bevlogen
Want je kunt alleen bevlogen over iets vertellen, als je daar ook iets van bevlogenheid bij voelt of hebt. Het is echt onmogelijk om een idee dat je waardeloos vindt, met oprecht enthousiasme in de markt te zetten. Een van de voorwaarden voor een goed verhaal is het waarachtig vertellen vanuit je hart, met gevoel en overtuiging. Dus daar loopt het dan al direct spaak.
Schwung
Nou heb ik die vraag natuurlijk wel eerder gekregen. Niet alleen van studenten, maar ook van beleidsadviseurs en ambtenaren. Zij zitten soms in de positie dat ze iets moeten uitdragen waar ze zelf niet zo achter staan. Of waar ze geen echt gevoel bij hebben. Hoe kan je dan dat beleid met meer ‘schwung’ over de bühne krijgen? Naast het (altijd!) maken van contact en focus leggen op publiek heb ik daar een paar suggesties voor.
Haakjes
Allereerst doe ik een suggestie om eens met een kritische blik naar de vorm van je verhaal/presentatie te kijken. Een grote creatieve inspirator vind ik de TV-reclames van Coolblue. De beelden die zijn gekozen bij de gesproken tekst zouden je, als je ze droog bekijkt, volstrekt op het verkeerde been zetten. Je zou geen idee hebben waar deze presentatie over gaat. Maar door de stem, het gesproken woord en de snelheid van de opvolging van de beelden, krijgt de presentatie met de woord/beeldgrappen energie, humor en impact. En dat past heel goed bij het motto van Coolblue: ‘Alles voor een glimlach’. Dus kijk eens kritisch naar je presentatie en zoek naar een haakje om het prikkelender, leuker, aantrekkelijker of inspirerender te maken in de vorm. Kijk hier voor een Coolblue voorbeeld.
Interactie
Jouw werkgever zit waarschijnlijk niet te wachten op jouw kritische blik op het beleid als je een presentatie geeft voor een extern podium. Maar je kunt wel op een oprechte manier toetsen wat jouw publiek van het idee vindt. Dus focus dan op interactie, en stel open vragen om discussie te krijgen. Met jouw interactieve haakje zou je wel eens waardvolle feedback kunnen binnen hengelen zodat de kwaliteit van het plan of het beleid wordt versterkt. En bovendien voelt het publiek zich zo gehoord, en dat is een belangrijke factor voor vertrouwen en verbinding.
Invalshoek
Hoe kan je het interessanter maken, voor jezelf en voor publiek? Ook als het onderwerp je niet direct enthousiast maakt, kun je op zoek gaan naar de invalshoek (het haakje) waar jij wel blij van kunt worden. Misschien heeft het onderwerp je op enig moment wel een persoonlijk inzicht gebracht. En als het haakje niet in de inhoud zit, dan zit het misschien wel in het proces, het algemene belang, de samenwerking, of wat er al bereik is in de afgelopen tijd. Dat zou je in je introductie kunnen meenemen. Een plan is tenslotte nooit 100% slecht.
Er zijn altijd haakjes
Dus kijk kritisch naar jouw eigen presentatie of verhaal. Want ook als het onderwerp jou niet zo ligt zijn er altijd haakjes te vinden om het verhaal te vertellen vanuit een interessante invalshoek.
Persoonlijke presentatie
De Presentatiediva helpt je graag met jouw haakjes te vinden en jouw persoonlijke presentatiestijl te verbeteren. Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek en ontspannen spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’. Kennismaken? Lees hier meer over de gratis inspiratiesessie.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.