Ik zit op het Stationsplein bij Restaurant Engels in Rotterdam te wachten op mijn nieuwe coachee. In een booth naast mij arriveert een oudere dame. Ze komt hier wel vaker, dat kan ik zien, want het meisje in de bediening zet alvast een kopje koffie voor haar neer. Maar dan raakt de oudere dame even het oor van het meisje aan. Het gebaar verrast mij een beetje, is dat niet wat familiair? En de dame zegt zachtjes iets tegen het meisje over dat plekje dat naast haar oor zit en waar haar spiedend oog zojuist op is gevallen. Nadat het meisje zichtbaar in verlegenheid is gebracht – ‘ik dacht dat je het zo niet meer zou zien’ – zegt haar moeder: ‘Nee hoor kind, je ziet het ook helemaal niet’. Geruststelling. Zelfbevestiging. Maar een leugentje om bestwil, zodat haar dochter zich goed voelt.
Thumbs up
Hoe vaak is jou dat eigenlijk overkomen? Je hebt net een presentatie gegeven en je vraagt aan jouw collega hoe het ging. En wat krijg je dan in negen van de tien gevallen te horen? ‘Goed verhaal!’, met de ‘thumbs up’. Maar was dat nou ook echt zo? Of wilde die ander jou niet voor het hoofd stoten? En jou liever geruststellen om je vertrouwen niet schaden…? Misschien heb je zelf wel een beetje tegen de presentatie opgekeken, dus die duimen omhoog geven je eigenlijk ook wel weer een gerust gevoel ‘dat het dus best OK is gegaan’. Maar hoe kom je nou te weten hoe het echt is gegaan als je niet zo sterk met je gevoel bent verbonden? Als je eigenlijk van nature meer ‘in je hoofd zit’?
Echte feedback
Want het is toch fijn om van iemand oprecht te horen hoe het is gegaan? Omdat je daar dan ook echt iets aan hebt, en je daar dus iets van kunt leren! Het verschil tussen feedback en kritiek op je presentatie zit ‘m namelijk in de veroordeling: Van het laatst ga je nooit beter leren presenteren. En als je niet zit te wachten op ‘opbouwende kritiek in de vorm van ‘wat iemand er van vindt’, dan geef ik je een tip.
Tip van vandaag: Maak voor feedback een cameraopname van jouw presentatie
Vraag aan een collega of hij/zij met jouw telefoon jouw presentatie op wil nemen. Zodat jij precies kunt zien ‘hoe het is gegaan’ en er ook niemand ‘in verlegenheid’ wordt gebracht!
Vraag voor de lezer:
Hoe vaak heeft iemand tegen jou na jouw presentatie gezegd: “Goed verhaal”? En had je daar wat aan?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.
Herkenbaar verhaal Marjolein! Dank voor de tip want het geven van goed feedback is een ware kunst!