Ik denk dat ik dan een jaar of vijftien, zestien ben. Ik logeer een weekend bij een vriendinnetje van school. Zij woont in de ‘kakbuurt Hillergersberg’, en ik kom uit het dorp. Haar vader heeft me bij aankomst al een krant aangereikt om met mijn spijkerbroek op te gaan zitten (daar schreef ik eerder al eens een blog over). En vanavond zitten we aan ‘de dis’. Dit blog gaat over gastvrijheid.
Indrukwekkend
Als ik de eetkamer in kijk zie ik een lange glimmende mahoniehouten tafel staan pronken met opgepoetst bestek, kanten onderzetters en twee glazen bij ieder bord. Een batterij bestek aan beide zijden van het bord en een ingenieus gevouwen servet ernaast. Het ziet er sjiek en indrukwekkend uit.
Ongemakkelijk
Voorafgaand heb ik in de serre een borrel moeten drinken, want ‘dat is nu eenmaal wat wij doen’. Ik krijg mijn eerste ‘Coebergh-bessen-tic’, of ik het nu wil of niet. We staan met zijn vieren ongemakkelijk bij de haard, en ik weet me absoluut geen raad. De ouders lijken mij volledig te negeren. Ik voel me uiterst ongemakkelijk en onhandig.
Priemend
Als we even later aan tafel schuiven staat het voorgerecht al geserveerd. Ik kijk naar de halve doorgesneden grapefruit op het bord, en het hele gekke mesje dat ernaast ligt. Het gerecht voelt dan al als een test. De priemende ogen van haar moeder zijn op mij gericht. ‘Zal ze wel weten hoe ze het moet gebruiken, ze komt uit een dorp tenslotte…?’ Ik aarzel geen moment, en pak het mesje vol vertrouwen op om de partjes uit de vrucht te prutsen.
Falen
Terwijl ik met lange tanden de pure grapefruit slacht (ik vind het een van de smerigste vruchten ooit) zegt de moeder uiterst hautain tegen me: “Als je het wérkelijk niet lust, mag je het wel laten liggen”. Er klinkt zoveel dedain door, dat ik wel weet dat dat een vreselijk falen zou zijn. Dus ik worstel me door het voorgerecht heen. Mompel nog een keurig ‘Nee, hoor’ met een flauw glimlachje, en stik bijna in die bittere smaak in mijn mond.
Mop
Ik weet nu niet meer wat het hoofdgerecht was. Dat deel van de maaltijd wordt in mijn herinnering volledig overstemd door de vader die een mop probeert te vertellen. Misschien om de kilte van zijn vrouw te neutraliseren, of omdat hij heeft voorgenomen het entertainment ‘voor de meisjes’ te verzorgen. Ik zal het nooit weten.
Stop maar
Maar de sfeer is al te koud en ongemakkelijk, en ik ben ook niet vergeten dat ik van hem op een krant moest gaan zitten om de bank te beschermen. Terwijl hij naar het hoogtepunt van zijn uiterst flauwe mop toewerkt, vraag ik me af wanneer ik moet gaan lachen. Maar dat moment, dat komt niet. Want zijn vrouw onderbreekt hem bruusk, nog voor hij überhaupt zijn punt heeft kunnen maken. Ze kijkt naar mij en dan naar hem. En zegt: “Stop maar mannie, het komt niet over”. De rest van de maaltijd verloopt in stilzwijgen. Ik heb me nog nooit zo onwelkom gevoeld.
Gastvrijheid
Dus gastvrijheid, dat gaat niet over ‘sjiek’ en uiterlijk vertoon. Over imponeren en pronken met ‘ons soort mensen’. Daar horen andere kwalificaties bij als warmte, oordeelloosheid, en respect voor de wensen van de gast. Gastheerschap is een kwaliteit, niet iets van uiterlijk vertoon. Het zijn kwaliteiten die een goede spreker trouwens ook heeft. Denk jij er wel eens over na hoe je het de ander naar de zin kunt maken als je een presentatie geeft? Ben jij ‘a perfect host’ die zijn publiek een welkom gevoel geeft?
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer kunt presenteren en jouw gevoel voor gastvrijheid kunt benutten? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.