Een tijdje geleden woonde ik een presentatie bij van Ferry Zandvliet, die samen met zijn vrienden de aanslag in de Bataclan in Parijs op miraculeuze wijze overleefde. De manier waarop hij zijn verhaal deelde, die gemakkelijk pratende stijl, de losse incidentele humor, de vreselijke details en de schokkende beelden die hij liet zien, het had een enorme impact op mij en op de rest van het publiek. Hij trok ons mee in dat ene, allesbepalende moment van zijn leven. Na afloop ging ik naar hem toe om hem te bedanken voor het delen van zijn verhaal en ik vroeg hem hoe hij het deed, iedere keer weer. ‘Want dat is toch iedere keer heel intens, dat gevoel opnieuw beleven’? “Nou, zei hij heel nuchter, ik heb dit verhaal nu al zo’n 300 keer verteld, dus dan wordt het wel gemakkelijker”. Dit is het slotblog in de serie ‘Het gevoel van…’.
Teruglezen?
In de afgelopen weken heb ik in mijn blogreeks geschreven over gevoel, omdat zoveel sprekers worstelen met dat ‘emotiedeel’ van presenteren of pitchen. Gelukkig is niet alles in het leven van een zo groots en meeslepende aard als het verhaal dat Ferry deelde. Maar ook de kleine dingen hebben impact. Omdat ze een rol hebben in het leven van alledag en een gevoel van herkenning geven. In de blogs van afgelopen weken heb ik het gehad over die verschillende soorten ‘gevoel’ die impact hebben, zoals kwetsbaarheid, controle, weerstand, inspiratie en voldoening. Je kunt ze hier teruglezen: https://dikscommuniceert.com/category/blogreeks-het-gevoel-van/
Vertellen
Mijn belangrijkste tip is wel ‘Ga vertellen, niet ‘presenteren’! Als je spreekt vanuit je hart, over iets dat je interessant vindt of ertoe doet, dan wordt het allemaal een stuk levendiger en gemakkelijker. Woorden komen dan vanzelf, je komt sneller in jouw ‘flow’ terecht en het maakt jouw verhaal uniek en onderscheidend. En voor je het weet heb je zelfs ontspanning…:-)! Je maakt het jezelf zo ook nog eens gemakkelijker want:
- Je hoeft niks ‘uit je hoofd’ te leren.
- De woorden komen vanzelf want je spreekt uit je hart, uit jouw eigen ervaring
- Je kunt er net zo gemakkelijk over praten als bij een goed gesprek
- Je presentatie wordt warmer en menselijker, dus contact is gemakkelijker gemaakt
- Je verhaal blijft beter hangen, want je boodschap is onderscheidend
- Mensen kunnen zich jou nog herinneren, want je hebt hen geraakt
Dus waarom maak je het jezelf zo moeilijk als het ook gemakkelijker kan?
Anders
Als jij ook wilt vertellen in plaats van ‘presenteren’ moet je jouw presentatie anders voorbereiden dan je waarschijnlijk tot nu toe hebt gedaan. Want de structuur en opbouw van een verhaal is wat anders dan van een PowerPoint presentatie. De meeste mensen denken bijvoorbeeld helemaal niet na over hun introductie. Die gaan ervanuit dat een ‘naam-adres-woonplaats-variant’ voldoende is, iets waar je snel even overheen stapt. Maar dat is juist een heel belangrijk moment! Want in die eerste fractie van een seconde wordt er een beeld gevormd in het brein van je publiek. Dus je kunt maar beter zorgen dat je daar de aandacht direct pakt.
Focus
Dus die introductie, die is persoonlijk en relevant. Je begint bijvoorbeeld met een concreet voorbeeld, van jou of van jouw klant. En dan maak je een bruggetje waardoor je jouw concrete voorbeeld van de introductie aan jouw inhoud verbindt. En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. ‘Nou, dames en heren, daar wil ik het vandaag dan ook precies met u over hebben, over het belang van….”. Net zoals in een goed gesprek waarin de zinnen gewoon komen en je het ene aan het andere verbindt. Het verschil is alleen dat je echt focust op jouw publiek, en niet op ‘jouw eigen presentatie’ of het gedoe in je hoofd. Want je vertelt het aan hen en voor hen, je wilt tenslotte met jouw boodschap raken.
Rond
En na dat bruggetje deel je jouw inhoud, en vat je de boel nog eens samen. En dan eindig je met een pakkend slot. En dat kan beter dan: ‘Nou, dat was het’! Besteed daar meer aandacht aan, want dat is het moment waarop je die ‘hapklare brokken’ nog eens in de etalage kunt zetten voor jouw publiek. En het is wel heel leuk als je in dat slot ook nog even verwijst naar dat concrete voorbeeld waar je mee startte. Dan is het geheel mooi ‘rond’.
Wil jij ook leren vertellen, in plaats van ‘presenteren’? Ik begeleid je graag van Saaie Taal naar een Goed Verhaal!
Volgende week ga ik trouwens gewoon weer verder met wekelijks verhalen delen, waarin ik iedere keer ook weer een relevante tip deel. Want ik wil jou ook enthousiast krijgen om te gaan vertellen, in plaats van ’te presenteren’.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je kunt vertellen, zodat je blijer kunt presenteren? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.