Als ik de deur opendoe, dan zie ik het al. Vijf groene aanslag-enveloppen van de Gemeente Rotterdam op de mat. Dat belooft weinig goeds. Ik loop de trap op met die brieven in mijn hand en overweeg ze pas later open te maken, dan heb ik nog gewoon een fijne avond… Dit blog gaat over foutjes in je presentatie.
Als ik boven ben leg ik de brieven op de salontafel. Loop naar de keuken om een kopje koffie te zetten en ga op de bank zitten. De brieven liggen me aan te kijken. Ik neem een slokje koffie. Kijk nog eens naar al het groen op tafel. En ik weet precies waar ze over gaan. Want wanneer krijg je nou vijf groene gemeenteaanslagen tegelijk?
Foutje bedankt
Vorig jaar december had ik vijf dagen een leenauto omdat er iemand op mijn geparkeerde auto was ingereden. Geen briefje achter de ruit. Foutje, bedankt! Ik bel de gemeente om te vragen hoe ik die leenauto moet aan- en afmelden en een dame legt mij dat netjes uit: “Nee, als u de leenauto inlevert en uw eigen auto weer gebruikt, dan hoeft u uw eigen auto niet opnieuw aan te melden”. Je snapt wel waar dit verhaal naar toe gaat. Want begin januari ontving ik vijf aanslagen voor onbetaald parkeren in mijn eigen wijk. Totale boete: 400 euro.
Bezwaar
Dus tekende ik bezwaar aan. En ik moet je eerlijk zeggen dat ik vanaf het begin weinig vertrouwen had over het verloop. Want wanneer gaat een gemeente nou erkennen dat ze een fout hebben gemaakt? Mijn woord tegenover dat van hen? Hoe vaak heeft bezwaar aantekenen in het verleden voor jou succes gehad? Ik herinner me alleen maar afwijzingen. Na nog een slok koffie maak ik de brieven toch maar open. En dan verschijnt er een glimlach om mijn lippen. Want mijn bezwaar is ‘bij hoge uitzondering’ toegekend. Het is een totale verrassing, ik had nooit gedacht dat de gemeente de fout zou erkennen.
Lopende band
En dat brengt me op het haakje van dit blog. ‘Fouten maken’ is best een issue bij de coachees die ik begeleid. Ze gaan vaak gebukt onder hun eigen drang naar perfectie. Ze mogen in hun presentatie geen fouten maken omdat ze dan het gevoel hebben dat ze dan zelf ook niet voldoen. Ze slaan zichzelf steeds voor de kop omdat ze ‘weer die fout hebben gemaakt’. Terwijl een ‘foutje maken’ aan de orde van de dag is. Het gebeurt continu, iedereen doet het, het is onvermijdelijk in het leven en toch veroordelen we onszelf en elkaar er aan de lopende band voor.
Podium
Dus als een foutje maken in de rest van je leven gebeurt, dan zal het op het podium ook wel eens gebeuren, denk ik. En ik begrijp best dat je daar natuurlijk niet op zit te wachten. Want er is veel druk (opgelegd door jezelf, of door de ander) en er hangt soms zoveel van een presentatie af. Dus die perfectie kan een uitnodiging zijn om iets goeds neer te zetten. Het verhaal moet kloppen tenslotte, anders kan het zomaar iemand een boete van 400 euro opleveren! Maar die drang naar perfectie kan mensen ook zó blokkeren dat ze dichtklappen en het alleen maar extra stress oplevert.
Sleutel
De sleutel ligt in de manier waarop je naar je ‘fout’ en naar jezelf kijkt. Dus als je een fout kunt (h)erkennen om wat het is: een vergissing, een hapering, een overdenking, een eigen inschatting, andere perceptie, miscommunicatie, om er maar een paar te noemen, dan kan dat zo’n ‘fout’ nuanceren als een menselijke en herkenbare factor. Als je maar vanuit begrip en compassie wilt kijken, en niet vanuit veroordeling.
Foutje? Ja, bedankt!
Een fout maken kan ook iets extra’s opleveren. In mijn geval heeft het mijn vertrouwen in de overheid hersteld. Want die erkenning, die gaf me het gevoel van rechtvaardigheid. Zo kan een ‘foutje’ in jouw presentatie ook ontwapenend werken. Omdat het herkenbaar is, niemand het je kwalijk neemt, en je het dus ook niet hoeft te verstoppen. Er kan zomaar ineens oprechte verbinding ontstaan met je publiek, omdat ze een menselijke spreker in jou herkennen. Dus foutje? Ja, bedankt!
Hoe ga jij om met jouw ‘fouten en foutjes’? Kun je ze erkennen? Kun je ze nuanceren en jezelf toestaan om gewoon de mens te zijn die je bent? Ben je mild voor jezelf of sla je je iedere keer weer voor je kop?
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer kunt presenteren met en zonder foutjes? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.