Ken je die attractie van dat vliegend tapijt in de Efteling, waar die fakir op een tapijtje zit en over twee stalen leidingen van links naar rechts wordt voortgetrokken om de illusie te geven dat ie vliegt ..? Dat was mijn associatie met mediteren, vroeger. Dat is op een kleedje zitten en wachten tot je opstijgt. In mijn zoektocht naar inspiratie deze week deel 2: de balans tussen lichaam en geest.
Onrust
Ik ervaar de afgelopen maanden aan den lijve wat stress met je doet. Stress om alles wat er om je heen gebeurt was een inspiratie om eens meer over ‘Stoïcijns denken’ te lezen (zie mijn eerste inspiratieblog van vorige week). Maar die innerlijke stress en onrust, hoe kan ik daar nou beter mee omgaan? Ik las het artikel van Bregje Hofstede (in ‘Dit was het nieuws niet’, een uitgave van De Correspondent) over haar burn-out ervaring, en er was een ding dat me in haar persoonlijk verhaal opviel. Haar worsteling met de balans tussen lichaam en geest.
Desinteresse
In haar artikel wijst zij op de verstoorde balans tussen lichaam en geest in onze maatschappij. In de aandacht in de media, in ons werk, en in gestelde diagnoses. Zo is een burn-out vooral ‘een mentaal probleem’, terwijl de rol van het lichaam in die diagnose veel minder aandacht krijgt. Ze schrijft dat ze zelf haar lichaam eigenlijk jarenlang voor lief heeft genomen. Vanuit een zekere ‘desinteresse en minachting’ voor haar fysiek. Haar woorden komen even binnen.
Transportmiddel
Want dat herken ik wel. Ik zie mijn lijf al jaren als een soort transportmiddel, dat altijd moet functioneren en gewoon op tijd moet leveren waarvoor het is ingehuurd. Ik heb eigenlijk nooit veel aandacht besteed aan wat mijn lichaam nodig heeft. En in mijn verleden heeft dat lijf me nogal eens in de steek gelaten, dus heel positief denk ik er dan ook niet over. Maar ik realiseer me wel dat corona het moment is waarop mijn lijf zegt: ‘Het moet anders, Diks’. Ik weet dat het nu het moment is om te veranderen.
Insight Timer
Dus ik start iedere ochtend met een begeleide meditatie van 20 minuten. Ik luister naar een van mijn favoriete docenten op Insight Timer, een handige app die je toegang geeft tot zo’n zestigduizend meditaties. Gesorteerd naar thema, docent of tijdsduur. Podcasts, muziek, interviews, het biedt van alles om nog meer geïnspireerd te worden op die verbinding tussen je lijf en je gedachten. En vaak levert zo’n begeleide meditatie ook nog extra inzichten op, en dat zijn dat mooie cadeautjes.
Effectiviteit
En terwijl ik dit blog schrijf, besef ik dat ik meditatie inzet met een doel. Want ik wil dat ‘het transportmiddel beter functioneert’. Ik wil af van dat gedoe in mijn lijf, die fysieke beperkingen die ik heb dankzij het virus. En ik wil beter slapen! Dus nou ben ik ook nog mediteren ‘effectief aan het inzetten’! Mediteren als alternatieve slaappil, en dat is niet de essentie natuurlijk. Het gaat erom dat ik rust neem voor mezelf. En ware ontspanning vind. Dus vanaf vandaag ga ik ook gewoon eens ruimte maken voor 20 minuten helemaal niks, zo maar, ergens op de dag ..:-). Spannend maar ik kijk er wel naar uit!
Stilte
En ik moet weer even grinniken, want ik denk ook in dit proces zo vaak aan mijn vak. Voor sprekers is het ook een grote uitdaging om stilte toe te laten in hun verhaal. Even helemaal niks. Want stilte triggert de meesten om dat gat direct op te vullen met geluid, met onrust en gedoe, of andere dingen die van de stilte iets anders moeten maken dan wat ze is. Niks. Even helemaal niks. En ik ben van nature een slechte stilzitter. Altijd bezig, altijd op zoek naar iets om te doen. Het is denk ik niet verwonderlijk dat mijn hart als een dolle gaat bonzen wanneer ik rust neem en ga liggen. Kan de boodschap nog duidelijker…?
Tip!
Stilte is nodig om geluid te laten zijn. Zonder rust ratelt een spreker maar voort, is er voor publiek geen moment om al het geluid en het gezegde te verwerken. Dus nodig eens oprechte stilte uit als onderdeel van jouw verhaal, zodat je boodschap beter wordt gehoord. Want stilte en geluid verdienen beide aandacht, net zoals dat is voor lichaam en geest.
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je rust en stilte kunt uitnodigen en blijer kunt presenteren? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.
[…] heb het in mijn blogs al eens eerder gehad over de impact stilte. Het is voor veel sprekers een uitdaging tijdens een […]