Vorig jaar schreef ik er rond deze tijd ook over. Want het is er weer tijd voor. De eindejaarspeech. De afsluiter van 2019 met de opsomming van successen, behaalde beleidsdoelstellingen en opgelegde targets. Allemaal chronologisch en overzichtelijk achter elkaar geplakt in een lang ‘en-toen-en-toen-en-toen…’ Of ga je het dit jaar eens anders doen?
Ego
Want laten we eerlijk zijn, hoeveel inspirerende eindejaarspeeches heb jij in je carrière gehoord? Ik kan me er van de vijfentwintig jaar die ik werkte voor de overheid eigenlijk maar 1 herinneren die me een beetje is bijgebleven. De rest was vooral veel van het niveau ’Laten-we-er-volgend-jaar-maar-weer-iets-moois-van-maken’. Of zo’n ego-speech met veel borstklopperij en doorzichtige kunstmatige grappen. Ik was altijd blij als het was afgelopen en we weer een beetje gewoon konden gaan doen.
Reflectie
Terwijl deze periode, dit laatste kwartaal van 2019, bij uitstek geschikt is voor reflectie. En vooruitzien. Lering trekken van gemaakte keuzes die niet zo goed uitpakten. De gemiste kansen en mislukkingen van dit jaar eens onder de loep leggen. Waar liep het mis? En wat heb je daarvan geleerd? Of eens aandacht te schenken aan die onverwachte meevallers waardoor de boel nét werd gered. Want dat zijn de imperfecte momenten die je samen hebt meegemaakt die nou precies het verschil maakten in 2019. Voor jou, jouw team, jouw bedrijf of organisatie.
Goed verhaal
Dus wat mij betreft is deze periode super geschikt om aan de slag te gaan met een instrument als storytelling. Hier past een goed verhaal, met een mooi persoonlijk inzicht, een wens die is uitgekomen, een uitdaging die werd gesteld of de verwezenlijking van een lang gekoesterde droom. Dus als jij dit jaar meer impact wilt hebben met jouw eindejaarspeech dan geef ik je in dit blog een paar suggesties om jouw medewerkers te inspireren voor het nieuwe jaar en 2019 met een knaller af te sluiten:
Suggesties om te knallen:
- Sta eens stil bij je grootste mislukking, jouw ‘banaan van 2019’. Gum het niet uit maar laat dit jaar eens horen wat je ervan geleerd hebt. En hoe je het in 2020 anders aan gaat pakken. Zodat jouw team ook kan zien hoe sterk het is om ermee te dealen en er ‘overheen te komen’. Geef ze de inspiratie om niet bij de pakken neer te zitten.
- Wat was jouw mooiste moment in 2019? Weet je nog hoe dat voelde? Deel dat moment en verbind daar jouw boodschap voor 2020 aan. Wat wil jij jouw team mee geven voor het nieuwe jaar? Dankbaarheid? Energie? Aansporing? ‘Schouders eronder’? Welk persoonlijk verhaal past daarbij?
- Ook een klein moment kan uitermate geschikt om anderen te inspireren. Het leven is tenslotte niet altijd ‘groots en meeslepend’. Hou het dichtbij huis en jouw eigen leefomgeving. Wat geeft jou de energie om door te gaan? Jouw kinderen, partner, klanten, of collega’s? Wat inspireert jou?
- Hou het bij oprecht en authentiek. Een eindejaarspeech moet inspireren, dus die gaat niet over imponeren en ‘praatjes maken’. Mensen prikken er haarfijn doorheen als er iets ‘gekunstelds’ op het podium gebeurt. Alleen oprechte verhalen hebben oprechte impact en kunnen inspireren. Het gaat er juist om die kwetsbaarheid en kracht te durven delen.
- Als je een verhaal vertelt, denk dan na over de opbouw en werk toe naar het punt dat je wilt maken. Is er spanning, gebeurt er wel iets in jouw verhaal dat de aandacht van je publiek vasthoudt? Wat is jouw ‘cliffhanger’…? Vergeet ook niet je verhaal af te ronden met een mooie uitsmijter. En dat is bij voorkeur niet: “Nou, dat was mijn verhaal van 2019”.
- Een goed verhaal vertellen gaat niet vanaf papier, maar overtuigt vanuit je hart. Vertel het met passie, met toeters en bellen, in geuren en kleuren, vanuit iedere cel in je lijf. Bodylanguage en energie zijn onmisbaar in het overbrengen van de boodschap en het gevoel. Want ook daar maak je de verbinding op.
- Een goed verhaal duurt niet al te lang. Acht minuten zijn al genoeg om je punt te maken. Let op de balans tussen kop, romp en staart. In een goed verhaal wordt niet álles verteld, maar het beeld zó geschetst dat je toehoorders zelf de beelden kunnen bedenken. Geef ze de ruimte om zelf ‘de plaatjes in te kleuren’.
- En als je moeite hebt met je verhaal samen te stellen of op te bouwen, download dan even de gratis checklist storytelling van mijn site. Zodat je aan de slag kunt.
Speech-Hotline
Heb je meer hulp nodig bij jouw eindejaarspeech? Ook dit jaar geeft Dikscommuniceert weer graag speechadvies en helpt je met jouw verhaal in de donkere dagen van 2019. Op mijn website vind je onderaan al mijn contactgegevens, je bent van harte welkom voor een afspraak.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.