“De meeste mensen deugen”, Rutger Bregman schreef het al. Ik denk dat de meeste mensen met goede intenties aan een dag beginnen. Geen weldenkend mens staat tenslotte op met de gedachte het leven van een ander ‘vandaag eens flink te gaan verkloten’. (Met uitzondering misschien van de heer Holleeder en andere ongure types, maar dat kan ik niet echt bewijzen natuurlijk). Dit blog gaat over een perfect communicatiemodel.
Godswonder
Communicatie is volgens Google: (on)bedoeld en (on) bewust een bepaalde boodschap aan iemand overbrengen. Je ziet in de formulering al waar het mis kan gaan, denk ik ..:-). Want vaak bedoelen we het één en zeggen het ander. Of we zeggen het één en bedoelen juist het ander. Of we zeggen wat we bedoelen maar de ander begrijpt iets totaal anders. Als je bedenkt op welke punten mensen er verschillend inzitten, dan is het een godswonder dat we elkaar überhaupt begrijpen.
Kleur en ruis
Want verwachtingen, overtuigingen en perceptie, geschiedenis, omstandigheden en achtergrond, verschillende doelen, belangen en intenties hebben, in combinatie met grote ego’s en/of een klein zelfvertrouwen: het speelt allemaal een rol nog voordat de boodschap wordt geformuleerd. Die bewuste en onbewuste elementen kleuren een boodschap vooraf al stevig en brengen potentiële ruis teweeg. En dan ben je nog niet eens begonnen!
Perfect
Want dan begint het proces van communiceren zelf: de gekozen woorden, met focus op zenden of luisteren, met of zonder rode draad, kennis van het onderwerp, de ’tone of voice’, de situatie van het moment, lichaamstaal en houding, met of zonder zenuwen en/of enthousiasme van vertellen… Gelukkig dat we er als sprekers niet continu van bewust zijn, anders zou je helemaal dichtslaan! Want alleen een robot zou kunnen komen tot een super doorontwikkeld en een ‘gegarandeerd perfect communicatiemodel’ denk ik. Hoewel ik me dat ook wel afvraag als ik weer eens moet communiceren met een primitieve chatbot op een of andere site:-).
Commitment
Laatst had ik zelf ook weer even zo’n moment dat ik iemand helemaal verkeerd begreep. Ik twijfelde aan zijn commitment, terwijl er aan de andere kant gewoon een chronisch tijdgebrek bleek te bestaan. Daardoor ontstaat er een andere energie, en dan heb je even het gevoel dat je ‘langs elkaar heen’ bezig bent. Je kunt dat in het gesprek maar beter benoemen. Of er even naar vragen. “Begrijp ik het goed dat … ”? En als die ander ook open staat, en zich in jouw beeld kan verplaatsen dan is de kans groot dat je het zo weer vlot trekt.
Model van verbinding
Maar er is één model dat volgens mij altijd het meeste resultaat biedt. En dat is het model van verbinding. Ergens las ik dat je de meeste verbinding hebt met ‘iemand die het meest op jou lijkt’. Mijn wenkbrauwen gingen even omhoog, want ik dacht: ‘hoe verhoudt zich dat dan tot de stelling ‘opposites attract’? Maar goed, ik zou zeggen dat je de beste klik hebt met iemand die ook uit is op verbinding. Iemand die ook de intentie heeft om de ander te begrijpen, en het gevoel van verbinding nodig heeft om tot het een beter of een best resultaat te komen. Dat wordt het leukste gesprek, toch..?
Intentie
Want als je beiden de intentie hebt om te verbinden, dan ontstaat er verdieping, compassie, inleving, herkenning en gezamenlijkheid. En dan bepaalt die intentie eigenlijk al de mate van succes van de communicatie. En niemand beweert dat dat gemakkelijk is hè, want het vereist wel een alertheid en focus op (en open staan voor) de ander. Maar met die intentie alleen kom je al een heel end..:-). Eens? Laat maar horen!
(P.s.: de intenties van de heer Holleeder en ander ongure types zijn in dit blog niet meegewogen 🙂 ).
Blijer Presenteren
De Presentatiediva begeleidt sprekers individueel (off- en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’. Je bent altijd welkom voor een goed gesprek!
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.