“Wat bijzonder dat je dat direct merkt, zegt hij, want dat is precies hoe het is”. Hij heeft zojuist een introductie gegeven en verteld over zijn werk. Hoe het is om zijn ‘grote droom’ te vervullen. Maar op de een of andere manier klopt het niet, want ik krijg het gevoel er niet bij. Dit blog gaat over echtheid en impact.
Geloofwaardigheid
Mijn hoogsensitiviteit is best nuttig als ik mensen begeleid. Daardoor voel ik vaak snel wat er ligt onder dat wat wordt gezegd. En kan mijn brein het ook vlug toetsen. Is het waar…? Is het echt? Of is het een ‘gewenst beeld’ dat wordt getoond? Dat bepaalt dan direct ook de geloofwaardigheid. Niet alleen voor mij, maar ook voor het publiek natuurlijk.
Echtheid
Ik denk dat niet veel sprekers stil staan bij ‘de mate van echtheid’ van hun presentatie of verhaal. Want daar ligt hun focus meestal niet. Zo’n presentatie komt veelal voort uit een directe opdracht (“Je moet volgende week een presentatie van een minuut of 20 geven, Wim, over jouw dossier”). En dat wordt dan vaak ook het doel: Ik moet 20 minuten presenteren dus welke dingen moeten daar dan allemaal aan de orde komen…?
Overtuigen
Niemand krijgt tenslotte de opdracht om “volgende week in 20 minuten het publiek te overtuigen”. Maar dat is eigenlijk wel wat er moet gebeuren: het overbrengen van een boodschap en je publiek raken. Daarom sta je op het podium, want het doel is niet de presentatie zelf tenslotte. Je wilt jouw verhaal zo aansprekend mogelijk vertellen waarbij de boodschap aankomt bij jouw publiek. Zodat ze er iets van kunnen opsteken, of er zelfs wel eens iets mee zouden-kunnen-willen gaan doen!
Impact
Een opsomming van prioriteiten van beleid alleen is zelden overtuigend. Een eerste stap om meer impact te hebben en te overtuigen is om vanuit jouw eigen ervaring te vertellen. En zo de koppeling te maken met het beleid en jouw eigen kennis. Dat nodigt bovendien uit om vanuit je hart te spreken, en jouw betrokkenheid, bevlogenheid of enthousiasme over het onderwerp de ruimte te geven. Dán wordt het pas echt leuk, want dan gaan de lampjes in je ogen aan. En pakt de leukste versie van jou en van het onderwerp de vloer.
Het leven is geen TED-X
Ik zei het al eens eerder. ‘Storytelling’ geeft mensen soms het gevoel dat ze hun verhaal ‘groots en meeslepend’ moeten maken. Alsof alles in het leven een ‘TED-X’ optreden zou moeten worden. Een spreker rekt dan het verhaal op of maakt het imposanter. En ineens komen er woorden uit je mond die je normaal helemaal niet zou gebruiken! Of plak je een label op een eigen ervaring door het te hebben over ‘een grote droom’ terwijl je dat helemaal niet zo voelt. Dan ben je net wat doorgeslagen in ‘het verhalen vertellen’ waardoor het aan oprechtheid en (dus ook) aan overtuigingskracht verliest.
Echtheid en impact
Hoe vind je nu die balans tussen echtheid en impact? Impact vergroot je niet door de inhoud van het verhaal te pimpen naar ‘een grote droom’. Maar door het beter te vertellen, zodat het echt kan raken. Ik doe vier suggesties:
- De eerste is wat mij betreft voor de hand liggend. Het gaat over een ervaring die echt is gebeurd. En die ervaring, die deel je met jouw publiek omdat het voor jou een moment van inzicht was. Of een moment dat diepe indruk maakte. Dat is overtuigend genoeg, grootser hoeft het niet te worden. Blijf trouw aan de echtheid van de ervaring, en deel die vanuit je hart met het gevoel dat daarbij hoort.
- Om een ervaring meer impact mee te geven kan je het wel ‘grootser vertellen’. En daar bedoel ik mee dat met intonatie, stiltes, harder-zachter, ondersteuning van je lijf in houding/armen, etc. de impact van het verhaal kan worden vergroot. Zodat jouw woorden – op een natuurlijke manier! – worden ondersteund. Want het moet geen theater worden ..:-).
- Daarnaast is ‘vertellen met toeters en bellen’ voor mij absoluut favoriet. En daar bedoel ik mee dat als je beeldend vertelt, ik het plaatje in mijn hoofd kan kleuren. Stel, jij bent de filmregisseur van jouw verhaal, hoe ziet jouw verhaal er dan uit? Heb je genoeg details in kleur, geur, tast en geluid, zodat je er een heuse filmscène van zou kunnen maken? Want dat heeft impact in mijn hoofd!
- En daarbij is structuur voor jouw verhaal natuurlijk heel belangrijk. Waar ligt het zwaartepunt? Welke focus breng je aan, wat is de story-line? Heb je een cliffhanger? En wat is die boodschap eigenlijk? Als je dat van tevoren hebt bepaald, kun je jouw publiek mooi aan de hand meenemen naar dat punt. Dan hangen ze aan je lippen! Dromen worden zo realiteit..:-) .
Meer tips?
Je kunt op de site gratis een checklist storytelling downloaden, en een start maken met het vergroten van de impact van jouw presentatiestijl.
Blijer Presenteren
De Presentatiediva begeleidt sprekers individueel (off- en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.
Hoi Marjolein, een mooie en heel praktisch toepasbare blog. Met groot plezier gelezen. Dank je wel! Groet, Marius
Dank, @marius!