Ik zag er altijd wel tegenop. Zo’n eindejaarafsluiting waar je dan al je resultaten in kaart moest brengen voor het jaarverslag van de directie. Niet omdat ik benauwd was dat ik allerlei doelen niet had gehaald, maar eerder omdat die communicatiedoelen altijd zo vaag waren benoemd dat je er nooit echt voldoening uithaalde. ‘Bijdragen aan bewustwording van de doelgroep’. ‘Aanzet geven tot verandering’. Hoe kon ik daar nou vrolijk van worden? Dit blog gaat over doelen die motiveren.
Maakbaarheid
Toen ik na jaren van ambtenaarschap als ondernemer begon maakte ik dan ook bij voorkeur heel concrete strategische plannen. Met doelen, missies en daaraan verbonden acties. Die doelen hadden in de eerste jaren vooral een financiële focus, want ik dacht dat dat moest als ondernemer. En ik keek er dan ook nog per kwartaal naar, want dan kon je bijsturen. Het voelde alsof ik zo grip had. De controle had van ‘zelf aan het stuur zitten’. Maakbaarheid ten top.
Trekken en duwen
En omdat het leven van een ondernemer naast pieken ook stevige dalen kende, ging ik trekken en duwen om mijn financiële doelen te bereiken. En terwijl ik dan in een hoek aan het duwen was, kwam er vanuit een totaal onverwachte hoek een nieuwe coachee, een opdracht of een kans waar ik nog niet eens over had nagedacht. En dan vroeg ik me regelmatig af of dat ’trekken en duwen’ nou eigenlijk wel zin had. En nu ik langer ondernemer ben, hecht ik veel minder waarde aan ‘controle en maakbaarheid’.
Karma
Want toen ‘trekken en duwen’ niet het resultaat opleverde dat ik wilde, besloot ik gewoon te focussen op waar ik blij van word. Dus ik ging de dingen doen waar ik energie van krijg en waar ik andere mensen blij mee maakte. En in rustige tijden ging ik netwerken om andere mensen te kunnen geven wat ze zochten of nodig hadden. En zo kwam er vanzelf ook brood op mijn plank. Want ik geloof heilig in het concept van geven en ontvangen. Geven, omdat je oprécht iets voor de ander wilt doen (en niet omdat je alleen denkt dat het je geld gaat brengen, dat is niet wat ik bedoel). Een kans op karma cookies laat ik nooit liggen😊. Dus ik heb wel doelen, maar ze zijn niet ‘money driven’.
Andere doelen
Je zou kunnen zeggen dat ik mijn ‘financiële’ doelen heb verschoven naar intrinsieke doelen. Want alleen als je gefocust bent op omzet (money driven) heeft het zin om jezelf te motiveren door financiële doelen te stellen. Als je je motivatie uit iets anders haalt, dan horen daar ook andere doelen bij. Altijd verbinden in gesprekken. Altijd inspireren. Altijd eerst geven, omdat je het iemand gunt. En die doelen liggen voor mij veel meer in ‘alles wat het universum aanreikt’. In het moment.
Voldoening
Dus ik ben het type ondernemer dat zich veel meer verlaat op ‘het hier en nu’. Op datgeen wat komt en gaat. Omdat ik in die afgelopen jaren heb ervaren dat het universum precies aanreikt wat nodig is. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik niet de ambitie heb om heel groot te groeien en veel geld te verdienen. Want geld is eenvoudigweg niet mijn inspirator. Ik focus op kansen waar ik mijn voldoening in kan vinden. Omdat ik er blij van word om mensen te begeleiden naar het spreken vanuit ontspanning. Omdat ik dat iedereen gun. En ik op die manier ‘mijn eigen broek ophoud’.
Doel op zich
En eigenlijk is dat een uitgangspunt dat jou als spreker ook goed kan helpen. Spreken vanuit doelen als: ‘het moet perfect zijn, ik moet alles vertellen en mag niks vergeten, ik moet overtuigen en veel kennis delen’, leveren zelden fijne presentaties op die mensen bij blijven. Er spreekt een zekere verplichting uit die jij je als spreker hebt opgelegd. Van moeten, van controle en maakbaarheid. Met als gevolg dat je staat te ‘spreken om te spreken’. Presenteren is dan een doel op zich geworden waar je je doorheen slaat. Omdat je niet vanuit het juiste doel en motivatie op het podium staat. Aan het einde van je presentatie ben jij dan ook nooit tevreden.
Vertrouwen
Maar als je focust op dat wat jou blij maakt in het onderwerp, waarom je dit werk doet en waarom het je energie oplevert, dan komt er een presentatie uit die inspireert en bij het publiek een fijne energie oplevert. Je staat niet alleen fijner te praten, maar het levert je ook meer voldoening op. En je boodschap blijft beter hangen, en dat is tenslotte wat je als spreker graag wilt. Doordat je de focus anders legt, dus meer op jouw intrinsieke motivatie, kan je ‘vertrouwen op de woorden die gaan komen’ (zoals mijn eigen coach mij ooit leerde). Omdat je vanuit je hart spreekt kun je vertrouwen dat precies wordt aangereikt wat nodig is. Gewoon, omdat het er is.
Dus stel jezelf een doel dat jou prikkelt, energie oplevert en je publiek blij maakt. Dat betekent dat er een heel andere focus komt te liggen in jouw verhaal. En die energie die dat oplevert, dát is de energie die overtuigt en spreken gemakkelijk maakt.
Authentiek – Ontspannen – Overtuigend
Dus heb je moeite met presenteren vanuit een doel dat jou inspireert? De Presentatiediva helpt je graag naar een overtuigende presentatie met een doel at bij jou past. Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek, ontspannen en overtuigend spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’. Kennismaken? Lees hier meer over de gratis inspiratiesessie.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.