“Ik ga dood van de zenuwen iedere keer”, zegt ze. “Het begint drie weken van tevoren al eigenlijk. Dan probeer ik het nog weg te duwen en denk ik ‘nog tijd zat’. Maar ik heb dan wel al een vervelend gevoel in mijn buik. En die spanning, die neemt per week toe. En als ik dan met de inhoud van de presentatie bezig ben, dan is dat wel OK, want ik weet echt wel wat ik moet vertellen. Maar het moment dat ik ‘op moet’, voor die groep moet staan, vreselijk.” Dit blog gaat over de zenuwen.
De zenuwen
Niet iedereen heeft gelukkig zo erg de zenuwen als mijn coachee. Maar belemmeringen of ongemak, dat (her)kent iedere spreker wel. Dat moment van spanning bij de introductie waarbij je heel erg bewust bent van je lijf, je armen, en je ademhaling. Je hart klopt sneller, je voelt je keel en je hebt het warmer gekregen. Misschien kleuren je wangen al rood en zijn je handen gaan zweten. Maar voor sommige sprekers duren die belemmeringen net zo lang als de presentatie zelf! En dan is presenteren een kwelling.
Suggesties
Nou kun je natuurlijk allerlei trucjes toepassen om van die zenuwen af te komen, ik noem een paar suggesties. Je hebt ze vast wel eens gekregen:
- Een glaasje wijn drinken vooraf omdat dat je tong zo lekker los maakt
- Doe aan ‘Powerplay’, speciaal voor de dames: ‘De borstjes vooruit, lipjes getuit’ à la Marijke Helwegen
- Voor de heren: ‘Fake it till you make it’ met een stoere pose en een nonchalante hand in je broekzak
- Iedereen in zijn blootje voorstellen – zo 1980
- ‘Gewoon’ sterk denken aan iets dat je wel leuk vindt, en niet aan je zenuwen
Sleutel
Afijn, zo kan ik nog wel even doorgaan met zinloze nonsens. Want dat is het. Al die goed bedoelde tips leveren alleen maar meer gedoe op in je hoofd en je lijf. In plaats van te ontspannen en natuurlijker te spreken waarbij je vertrouwt op de woorden die gaan komen, sta je met nog meer gedachten, gedoe en ongemak voor het publiek. En het ziet er eerlijk gezegd allemaal nogal nep en weinig overtuigend uit. Tsja, en die wijn, dat wordt toch ook wel een dingetje als je steeds al om 9 uur ’s ochtends op het programma staat…
Maar wat helpt dan wel?
Ontspannen presenteren gaat over vertrouwen. Vertrouwen in je eigen ervaring en kennis, in jouw persoon, je kwaliteiten en vaardigheden. Dus ga eens na bij jezelf, waar twijfel jij aan? Want ongemakkelijk presenteren komt omdat je je ergens ongemakkelijk over voelt. Dus de sleutel ligt aan de binnenkant, en niet van buiten. En zeg eens eerlijk: je krijgt alleen ‘op het podium’ de zenuwen, toch, want in de rest van je leven gaat praten prima en zonder allerlei gedoe!
Inspiratie
Dus als je af wilt van die zenuwen en dat ongemakkelijk presenteren, boek dan eens een gratis inspiratiesessie bij me. Dan kun je kennis maken met de manier waarop ik coach. Want ook voor jou is ontspannen, authentiek en overtuigend presenteren mogelijk.
Blijer Presenteren
De Presentatiediva begeleidt sprekers individueel (off- en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’. Je bent altijd welkom voor een goed gesprek!
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.