Creativiteit is een van de meest onderschatte kernkwaliteiten. En ik kan het weten, want in al die jaren dat ik voor het ministerie van BZ werkte was creativiteit geen vinkje op mijn checklist van het functioneringsgesprek. En dat was heus niet omdat ik niet creatief was! Maar gewoon omdat het er niet op stond. Geen kernkwaliteit, niet nodig, check!
Motor
Maar mensen kunnen niet zonder creativiteit. Eerder schreef ik al over het gevoel van inspiratie, dat nauw verwant is aan creativiteit. Als je creatief bent, dan krijg je nieuwe ideeën die je gaat uitproberen. En dat levert allerlei activiteit op in je brein, met weer nieuwe ontdekkingen en weer nieuwe inspiratie. Dus inspiratie en creativiteit, dat heb je wel nodig om je te blijven ontwikkelingen en je motor te laten lopen! Bovendien is het een energie die ook weer van alles losmaakt bij anderen.
Breinreis
Een paar weken geleden merkte ik weer hoe geweldig het is om samen met een andere creatief aan tafel te zitten. Want het was zowat een brein-explosie, dat sparren met Ludwig Antonissen! Als we in Prinsenbeek aan tafel zitten bij Golfbaan de Albatross laat hij mij de eerste webpagina’s van De BREINpiloot zien. “Mensen moeten reizen om te leren, zegt hij, en het leven is één grote breinreis”! Hij vertelt me in warm Brabantse tongval hoe metaforen hem inspireren, omdat zijn klanten ook met hem een breinreis maken. Ik word helemaal enthousiast en dat komt niet alleen doordat hij zo gepassioneerd zit te praten. Er gebeurt namelijk ook van alles in mijn eigen hoofd!
Ruwe steen
Luikjes klappen open en er floept zomaar een metafoor voor mijn eigen bedrijf naar binnen! Trouwe lezers weten dat ik graag beeldhouw, want dat maakt mijn hoofd leeg en geeft de broodnodige ruimte voor nieuwe frisse beelden. Door het verhaal van Ludwig besef ik dat ik met mijn coachees ook als een beeldhouwer aan de slag ga. Want als ik met hen start, dan begin ik met ‘een ruwe steen’ waar je aan de buitenkant nog niets kunt zien van al het moois dat er inzit en nog niet is ontdekt. En ga ik je helpen om die vorm te bevrijden, en dan net zo lang te polijsten tot je op het podium kan shinen. Met een brede smile vertrek ik even later volledig opgetankt weer naar Rotterdam.
Op ‘hakken’
Onderweg naar huis komen er in de auto allerlei berichtjes binnen op Whatsapp. Vanuit Prinsenbeek gaat Ludwig helemaal los op de beeldhouwmetafoor, en achter elkaar volgt een reeks van woordassociaties: Op ‘hakken’, HAKvrouw, DiVAKvrouw. Als ik in Rotterdam driehoog binnen ben, weet ik het ineens. Presentatiediva op hakken! Met dank aan de breinpiloot..:-)!
De kracht van metaforen
Een metafoor zou je dus ook heel goed kunnen gebruiken om te pitchen of te presenteren. Je kunt jouw klant aan de hand nemen op reis door jouw bedrijf. Of jouw rol toe te lichten aan de hand van een vergelijking en zo te vertellen waarom je doet wat je doet. Je neemt je publiek door zo’n metafoor mee op een mentale reis. Jouw beeldspraak legt een heel nieuw pad aan in hun brein en zo wordt jouw verhaal dus stevig opgeslagen. Daarom werkt deze vorm van storytelling ook zo goed. En gaat jouw publiek geïnspireerd naar huis. Dat is de kracht van metaforen.
Tip
Dus denk eens na over het gebruiken van originele metaforen bij jouw presentatie. Waar zou je jouw product of dienst goed mee kunnen vergelijken? Welke klantreis maakt jouw klant? Kun je jouw eigen rol in je werk of bedrijf met iets sprekends vergelijken? Zet je creatieve brein aan en heb meer impact met jouw verhaal.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.