Als mijn vader weer eens iets niet goed had begrepen, of de onuitgesproken wensen van zijn moeder weer niet goed had ingeschat, dan zei mijn oma altijd: ‘Ja maar Frans, dat moet je aanvoelen, dat hoef ik je toch niet steeds uit te leggen’. Dit blog gaat over verbondenheid.
Haperen
Ik moet aan mijn oma denken tijdens een Startupinbusiness gesprek met Rob. Een van onze teams komt moeilijk van de grond, hun onderlinge samenwerking blijft maar haperen. We schenken daar samen natuurlijk best veel aandacht aan, want dat is waar de begeleiding om draait. Als we ons overleg hebben afgerond blijft het nog even bij me hangen. Hoe ontstaat eigenlijk een goede samenwerking? Wat heb je nodig om in een team gemakkelijk samen vooruit te komen?
Papier
Het eerste denk je natuurlijk aan de skills, en dan liefst van aanvullende expertise. Zo haal je het meeste uit elkaar en voeg je beiden waardevolle inzichten toe aan een dag werk. Een gezamenlijk doel of streven heb je ook nodig om vooruit te komen. Afspraken onderling maken, wie doet wat. Het is allemaal nodig om de processen en de uitvoering van het de taken in het team goed te laten lopen. Maar je kunt dat allemaal op papier goed geregeld hebben, en dan kan het toch nog niet werken. Waar ligt dat dan aan?
Ja maar…
Ik denk dat een goed functionerend team eigenlijk om iets heel anders draait dan afspraken op papier. Omdat die in de praktijk vaak alleen maar leiden tot zeuren en zagen over taken die niet gedaan worden, of verantwoordelijkheden die niet zijn opgepakt. ‘Ja maar jij zou toch bellen met…’ En daar kan je dan de hele tijd achteraanlopen, dat is echt super irritant. Wat er volgens mij dan ontbreekt is verbondenheid.
Verbondenheid
Dat is zo’n beetje de eerste levensbehoefte van de mens. Ik geloof dat iedere samenwerking die niet vanuit verbondenheid tot stand komt, ervoor zorgt dat je bedrijf niet van de grond komt, of later ten onder gaat aan de gevolgen van het ontbreken ervan. Het is meer dan alleen ‘verbinding’. Het is gezamenlijkheid, bevlogenheid, (h)erkenning van elkaar maar vooral ook kwetsbaarheid. Kunnen zijn wie je bent, de ander aanvoelen en je in hem of haar kunnen verplaatsen. Als dat er is, wordt de rest gesneden koek. En ik weet dat mijn oma het met me eens is.
Wollen-sok
Dus net zoals het voor start-ups handig kan zijn om te werken vanuit verbondenheid, is het ook handig voor een spreker. Daarom is het iets waar ik op focus bij alle obstakels die iemand kan ervaren met presenteren. Zonder al te veel de ‘wollen-sokken-kant’ op te gaan, kan ik je zeggen dat als je geen verbondenheid voelt met jezelf (authenticiteit, durven zijn wie je bent) wordt het een hele klus om oprechte verbondenheid te vinden met je publiek of toehoorders. Interactie en de mensen raken met je boodschap wordt dan een onmogelijke taak.
Ik geef een paar tips voor meer verbondenheid:
- Als je wilt dat je boodschap impact heeft, moet je eerst aandacht besteden aan die basis van verbondenheid. En van daaruit verder bouwen. Dus niet direct bij aanvang de inhoud inschieten.
- Zie je publiek niet als ‘publiek’ maar als mensen. Dan wordt het al meer dichtbij.
- Zoom eens in op het gevoel. Van jouzelf en van het publiek. Wat betekent jouw onderwerp/boodschap voor jou?
- Kun je je inleven in wat het publiek, die groep mensen in de zaal, graag over jouw onderwerp zouden willen weten? Wat is jullie ‘common ground’?
Trots
En als je nou die kwaliteit van mijn oma ‘dat moet je aanvoelen’ niet van nature bezit, ga het gevoel dan ontwikkelen. Door vragen te stellen en geïnteresseerd te zijn in de ander. Nieuwsgierigheid is daarbij een hele nuttige kwaliteit. Dan ontstaat er vanzelf communicatie. Mijn oma zou trots op je zijn..:-)
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren met meer verbondenheid? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.