En als je denkt dat ik het nu over mijn vakantie heb, dan heb je het mis. Mijn ‘vakantie’ zag er dit jaar net even iets anders uit. Gelukkig kon ik afgelopen woensdag die lange weg van gedoe eindelijk afsluiten. Dit blog gaat over dankbaarheid.
Negatief
Want op 13 augustus was mijn tweede corona-test negatief! Het geluk dat je dan voelt is haast niet te beschrijven. De vrijheid die je weer een stukje terugkrijgt, het pad naar ‘weer een beetje normaal doen’, weer op kunnen. Gewoon naar buiten in plaats van in 34 graden onder je platte dak liggen zweten. En nee, ik ben het niet ‘groots’ gaan vieren maar heb het gedeeld met die lieve mensen om me heen die me door die zeven weken narigheid hebben heen gesleept.
Stadia
Want toen de GGD me begin juli liet weten dat mijn PCR-test positief was, donderde ik bijna van m’n stoel. Ik kon het gewoon niet geloven, ik was zo voorzichtig geweest! Waar had ik het dan opgelopen? Had ik het kunnen vermijden? Wat had ik dan nog meer kunnen doen? Ik denk dat ik wel alle klassieke stadia heb doorlopen van ontkenning (‘Ze hebben vast een foutje gemaakt, hoor!’), tot boosheid (‘Het is onrechtvaardig, ik ben zo voorzichtig geweest!’), depressie (ik had momenten van enorme somberheid) en uiteindelijk de aanvaarding (het is zoals het is). Om daarna te komen tot het huidige gevoel van dankbaarheid.
Hartverwarmend
En dat klinkt misschien gek. Waarom zou je dankbaar zijn voor zo’n waardeloze periode? Hoewel de afgelopen weken een rollercoaster waren van gedoe en vele soorten emoties, ben ik het toch. Dankbaar voor alle goede zorgen en lieve attenties. Die boeketten bloemen, fruitmanden, soep aan de deur, boodschapjes, luisterende oren, berichtjes en oppeppende kaartjes. Hartverwarmend! Ook nu heb ik weer gemerkt waar de echte vriendschappen zitten. Mensen die je voor altijd in je hart sluit. Impact voor het leven!
Geluk
Dankbaar ook voor alles dat me bespaard is gebleven. In de afgelopen weken heb ik veel gedacht aan jaren terug, toen ik stevig ziek was. De oncoloog zei toen: “U heeft geluk gehad, mevrouw Diks”, maar dat voelde op dat moment toch echt heel anders, kan ik je zeggen! Jaren daarna zag ik pas in hoe zeer hij gelijk had. En nu, nu zag ik al snel dat ik geluk had, en telde ik mijn zegeningen. En besef ik weer terdege dat gezondheid echt het grootste goed is, en dat je moet zorgen voor je lijf, én je kop.
Mindset
Want dat heb ik wel gemerkt. Corona is naast de fysieke narigheid ook een ‘mindset’-ding. Want wat heb ik geworsteld met het perspectief! Geen idee hebben hoe je eraan gekomen bent. En waar het heen gaat. Geen idee of het nog erger wordt. Of wanneer het nou es ophoudt. Het was wel moeilijk om de moed erin te houden. Want van de reguliere gezondheidsdiensten hoef je niks te verwachten. Geen adviezen, geen steun, geen contact om eens te vragen hoe het met je gaat. Je moddert maar wat aan, en hoopt maar dat het dadelijk beter gaat.
Weerstand
En daarom maakten mijn moeder en ik een aanvalsplan. Voor meer weerstand en verstevigen van het immuunsysteem. En ben ik voor het eerst in jaren online gaan sporten. (Ja, dat lees je goed rick@enforce.nl). Tien minuten per dag bewegen voor senioren, ook wel bekend als OLS (‘ouwe lullen sport’). Het hielp me om de zinnen te verzetten. Dus ben ik dankbaar voor dat inzicht, en ga ik proberen die lijn vast te houden. Zodat ik ook in de komende tijden een betere balans kan vinden.
Mijn moeder
En last but not least, ben ik dankbaar voor mijn 85-jarige moeder. Wat een geweldige vrouw is dat! Ze heeft me online overeind gehouden met eindeloos veel spelletjes Wordfeud, en nog meer ‘harten onder de riem’. Wat een intense Face-bel gesprekken hadden we, en wat was het goed dat ze me af en toe ook op mijn donder gaf. Ik beschouw het als een voorrecht haar dochter te mogen zijn. Ik denk dat niet veel dochters kunnen zeggen dat hun moeder ingevroren kabeljauw uit 2017 gebruikt als koelelement voor haar voeten. Maar we hebben ook weer even kunnen lachen. Naar de holle maan, en terug!
p.s.: Dikscommuniceert start in de komende tijd weer rustig op.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.