Wie bij creativiteit denkt aan ‘Theo en Thea, creatief met kurk’, en ‘macramé lampenkappen maken voor boven de eettafel’, die ga ik bij voorbaat met dit blog teleurstellen. Ik bedoel meer die kwaliteit die je helpt om op een andere manier met dingen om te gaan dan je gebruikelijk gewend bent te doen. Deze week deel 3 in de serie op zoek naar inspiratie: dit blog gaat over creatief kijken.
Niksigheid
Creativiteit is slecht te manipuleren. Ik kan voor een geweldig groot leeg aquarelpapier gaan zitten met alle benodigdheden om me heen. Klaar om van start te gaan. Maar als ik geen inspiratie heb, dan wordt zo’n vel alleen maar een kwelling, en blijft het maagdelijk wit. In de afgelopen tijden heb ik in mijn zoektocht naar balans regelmatig naar zo’n leeg papier zitten staren, zonder welke ‘divine intervention’ dan ook. En kreeg ik alleen maar ‘niksigheid’.
Focus
Dus toen ik weer eens naar zo’n leeg papier zat te kijken dacht ik: ik moet naar buiten, mijn blik verruimen! Dus boekte ik een timeslot in Diergaarde Blijdorp (bij mij om de hoek tenslotte) en nam mijn schetsblok mee en een paar potloden. Op zoek naar inspiratie en ontspanning leg ik dan in de Chinese Tuin mijn placemat neer op de koude steen. Installeer me met een kopje thee en een boterham, en laat de omgeving eens goed op me inwerken. En als vanzelf gaat het potlood aan de slag. Alsof een onzichtbaar draadje de natuur, mijn potlood en mijn ogen aan elkaar verbindt. En als ik eenmaal ‘in mijn flow’ zit te tekenen, dan vergeet ik alles en focus ik me alleen nog op wat ik om me heen zie.
Social distancing
Ik zit nog maar een kwartiertje denk ik, als er een beheerder van Blijdorp langskomt. Hij zakt ongevraagd neer op de steen tegenover me en kijkt op anderhalve meter toe terwijl ik aan het schetsen ben. “Ja, zegt ie, ik moet tegenwoordig ‘people-managen‘, want de rondleidingen, die kunnen nu natuurlijk niet meer”. Er klinkt wat onmacht in zijn stem. Terwijl hij een slokje van zijn koffie neemt, probeer ik het gesprek gaande te houden terwijl mijn focus op de tuin blijft liggen. ‘Stoïcijns luisteren’, zou je kunnen zeggen. Ik wil me niet laten afleiden door de omstandigheden, maar mijn blik houden op de tuin. “Nou, zeg ie even later, ik zie wel dat er hier niet veel te managen valt”, en we lachen even. Dan stapt hij op en krijgt de tuin weer mijn volledig aandacht.
Negatief
Waarom werkt het nou buiten wel, en binnen, achter mijn tafel niet..? Door naar buiten te gaan en met aandacht te kijken, nodig je jezelf uit om andere dingen te zien. Toen ik jaren geleden eens een cursus volgde bij de SKVR over compositie, gaf het mij veel inzicht om te leren kijken naar de ‘negatieve ruimte’ van een schilderij. Omdat je zo ook de positieve dingen kunt vormgeven. Je kunt de contouren van een boom tekenen om de boom te schetsen, maar je kunt ook de contouren tekenen van de ruimte om de boom, zodat die boom als het ware uit het ‘niets’ ontstaat. Zodat het ‘niets’ het ‘iets’ vormgeeft. Ik denk daar vaak aan. Ook als ik niet teken.
Positief
Want die negatieve ruimte in een schilderij, dat is natuurlijk ook een metafoor voor wat er in het leven gebeurt of speelt. We weten denk ik allemaal wel wat op dit moment ‘de negatieve factor’ in ons leven is. En we kijken er allemaal met steeds diezelfde blik naar. Want we willen allemaal dat het verdwijnt, dat het er niet is. Maar er moet naast dat negatieve ook iets anders bestaan, want ‘alleen negatief’, dat bestaat niet. Uit de negativiteit komt letterlijk en figuurlijk ook iets positiefs in beeld naar voren. Want die twee kunnen namelijk niet zonder elkaar.
Creatief kijken
Voor mij persoonlijk is er door corona het inzicht dat creativiteit mij helpt om een betere balans te vinden. Het helpt me om dingen op een andere manier te bekijken en iets nieuws te creëren. Door te kijken naar hoe een negatief gegeven ook een positief beeld naar voren kan brengen. Zodat er iets nieuws kan ontstaan waar je wel energie uit kunt putten. Omdat ik geloof in de creatieve en innovatieve factor van het menselijk denken. Want iedere crisis gaat voorbij, dat heeft de geschiedenis wel bewezen. Hoe kun jij met jouw creatieve blik daaraan bijdragen? Laat je een tip achter voor een ander, bij de reacties..?
Blijer Presenteren
Wil jij ook ervaren hoe je blijer en creatiever kunt presenteren? Ik begeleid sprekers ook in deze tijd individueel (en online) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.
Door naar buiten te gaan open je letterlijk een andere wereld voor je zintuigen. Deze hebben dan weer wat te doen en het mooie is, dat er in ons brein dan weer allerlei bestanden openen en deze ondersteunen je nieuwe actie. Zo zie ik het ongeveer. Fijn om te lezen en ik zie creativiteit vooral als de eigen manier om met problemen en vraagstukken om te gaan.
De natuur reikt vaak nieuwe ideeën en inzichten aan, daar verbaas ik me iedere keer weer over, Joke!