Ik wist het natuurlijk wel. Maar ik moest het gewoon weer even opnieuw ontdekken denk ik. Deze week kreeg ik een nieuwe opdracht voor het schrijven van een corporate story. En een opdracht is in deze tijd natuurlijk wel héél welkom. En wat het nog leuker maakte, is dat me al snel duidelijk werd dat het een opdracht is die me de weg wijst naar de toekomst. En dat zal ik uitleggen. Dit blog gaat over toeval en inzicht.
Valkuil
Voordat corona begon kreeg ik relatief veel opdrachten vanuit de IT. In de digitale wereld van systeembeheer, technische processen en ICT-dienstverlening was de behoefte aan verbinding en heldere communicatie altijd al aanwezig. Niet zelden kreeg ik de vraag: ‘Hoe maak ik nou duidelijk wat we doen, zonder dat ik in allerlei jargon en inhoudelijkheden beland? Hoe maak ik nou meer verbinding met mijn klant en blijf ik uit die valkuil van ‘overtuigen op mijn technische details’?
Waarde
Vanaf het eerste moment – nu bijna tien jaar geleden – dat ik bij het ministerie van BZ met storytelling in aanraking kwam, pakte het me. Een authentiek verhaal kan door zijn oprechtheid overtuigen en een doelgerichte en stevige verbinding leggen. Tussen mensen, met klanten in bedrijven en binnen organisaties. En die focus op verbinding, daar ontbreekt het bij bedrijven en organisaties nogal eens aan. Gewoonweg omdat daar geen tijd en aandacht voor is want het gaat veel eerder om processen, omzet en cijfers. Maar een goed bedrijfsverhaal heeft veel waarde te bieden. Want het zorgt voor begrip, herkenning, voor samen, voor vertrouwen en een ‘corporate gevoel’. Dat zijn basiswaarden voor een onderneming.
Hart
Toen ik een jaar of acht geleden startte met coachen om mensen van hun spreekangst af te helpen en ze op hun gemak ‘in het nu’ te leren spreken, was het logisch dat ik daar storytelling voor zou inzetten. Juist omdat het voor veel mensen veel gemakkelijker bleek om ‘uit hun hart’ te spreken dan ‘uit hun hoofd’. Want je hoeft veel minder te onthouden als je vanuit je eigen ervaring spreekt. Het brengt bij velen een gevoel van ontspanning, van ‘de woorden laten komen zoals ze komen’. En dan overtuig je op heel andere kwaliteiten dan op ‘technisch jargon’ of een spervuur aan inhoudelijke kennis.
Online
Al eerder pleitte ik in mijn blogs om ook juist nu storytelling in te zetten, want het blijkt een waardevol instrument om een betere connectie te maken aan de telefoon of in je videogesprek. En als je een andere ondernemer online in het zonnetje zet met een goed verhaal, dan krijg je veel meer reacties op je posts, worden ze beter gelezen en worden er heel andere verbindingen gelegd. Ik gaf daar in mijn blog van vorige week al tips voor.
Corporate story
Maar even terug naar mijn nieuwe opdrachtgever. Hij vroeg me deze week of ik een corporate story wilde schrijven voor hun bedrijf; een partnerschap van digitale professionals. Met drie pitches erbij en alles geschikt voor op hun website en de online-presentatie van hun initiatief. En van schrijven word ik blij, dus ik zei direct heel enthousiast ja! Kort daarop heb ik drie telefonische interviews ingepland, maakte ik een vragenlijst en konden we aan de slag.
Uitnodigen
Ik moet zeggen, ik heb er erg van die gesprekken genoten. Het was leuk om hen uit te nodigen hun verhaal te vertellen. Wat drijft hen? Wat is hun frustratie? Hoe willen ze dadelijk met hun initiatief gezien worden? En wat me weer opviel is dat er zoveel herkenning opkomt als iemand gaat vertellen. Als verhalen worden gedeeld ontstaat er zoveel connectie! Dat komt doordat je brein automatisch op zoek gaat naar jouw eigen ervaring. En zo ontstaat er niet alleen een leuk gesprek, of een mooi interview, maar ook een nieuwe link door herkenning en verbinding. Zo’n relatie met die klant krijgt dan extra waarde en verdieping. Zo verschuift hij of zij dan bij mij een stukje meer naar ‘top of mind’.
POP-UP
Afijn, ik ben dit weekend dus aan de slag gegaan met het uitwerken van de interviews. En omdat ik vanuit mijn communicatiespecialisme naar hun verhalen kijk, is er geen risico dat ik verzand in technische begrippen, jargon en afkortingen. Want die taal is voor mij niet ‘eigen’. Ik maak een vertaalslag van wat ik heb gehoord naar het communicatieve doel van het verhaal. En terwijl ik bezig ben krijg ik ineens een ‘pop-up’ in mijn brein. Een moment van inzicht. Is het toeval dat deze opdracht voor een corporate story zich nu ineens voordoet …?
Inzicht
Want ik heb nog nooit eerder het bedrijfsverhaal van een ander geschreven. Tot nu toe spitste mijn expertise zich toe op het begeleiden van anderen om hun eigen verhaal naar boven te krijgen. Zodat zij hun eigen verhaal konden schrijven en vertellen. En wat superleuk om nu zélf in hun verhaal te stappen en met hun woorden en inspiratie bezig te zijn. Hun digitale terrein verder te onderzoeken en het gevoel dat ik erbij heb, te laten spreken.En ik merk hoe ik daar van geniet, van zo’n mooi toeval en inzicht, en hoe ik ‘lekker bezig ben’. En ik besef dat ik daar meer van wil!
Nieuwe zijtak!
Dus er heeft zich vanaf nu bij Dikscomuniceert een nieuwe zijtak aan de boom aangediend. Die er eigenlijk al was, maar nu heel duidelijk in nieuwe vorm ‘op-popt’. Want ik heb het schrijven van corporate stories voor anderen ontdekt! Toeval? Inzicht? Of valt het gewoon op zijn plek? Ik ben tegenwoordig nogal van de quotes, want naast Darwin die ik vorige week citeerde, komt er nu een andere quote op. Hij is van een meditatie-goeroe: “Everything you desire will come to you at the prefect time’. Ik ben dankbaar dat mijn boom blijft groeien.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren met behulp van storytelling? Of ben je op zoek naar een goed verhaal voor jouw bedrijf? Neem dan eens contact met me op. Ik begeleid sprekers al jaren sprekers (on- en offline) naar een goed verhaal, een boeiende presentatie of een onderscheidende pitch. In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.
heel overtuigend,goed zo!