Vannacht is mijn zoontje geboren. Steve. Hij weegt 4 kilo. Ik kan me van de geboorte niet zo veel meer herinneren. Maar de zuster zei dat hij is geboren via een keizersnede. En dat is eigenlijk ook niet zo gek, alles welbeschouwd. Ik heb hem nog niet vastgehouden. Maar toen ik de collegezaal inliep, heb ik onder luid applaus zijn naam met krijt op het bord geschreven. En terwijl ik voor de groep studenten stond kon ik alleen maar denken: ‘hij heeft natuurlijk rode schoentjes nodig, heb ik nog geld in mijn reservepot’?
Helder
Trouwe lezers zullen zich ongetwijfeld wat verbazen over deze wending in mijn leven. Maar wees gerust, het was een droom die ik vannacht had die me vanochtend heel helder bij bleef. En ik was geneigd op zoek te gaan naar de diepere boodschap, de clou van mijn droom. Heeft het iets te maken met het leven dat ik op dit moment leid? Gaat het over zorgen, geld, of mijn bedrijf? Of heb ik ineens toch de behoefte aan kinderen…? En wat is dan die wijze les of die blije boodschap die ik uit deze droom kan leren?
Clou
En zo’n droom, met dat proces in je hoofd om de clou te ontdekken, dat heeft eigenlijk grote overeenkomsten met de manier waarop storytelling werkt. Ik moest daaraan denken door een recente workshop die ik gaf, waarbij de deelnemers worstelden met hoe ze hun verhaal konden vinden, en vervolgens konden vertalen naar een boodschap voor hun team. Want hoe doe je dat nu eigenlijk?
Verzamelen
Ik verzamel verhalen. Ervaringen in mijn eigen leven die me iets vertellen, die me raken, dingen waar ik me druk over maak, situaties of opmerkingen die schuren met mijn normen en waarden… Al die momenten die in een leven voorbijkomen die ertoe doen. Dat kunnen grote ‘kruispunt-momenten’ zijn, of juist kleine. Het gaat meer om de impact die ze hebben. En al die verschillende momenten gaan over iets anders. Het zijn die concrete voorbeelden die ik gebruik om mijn boodschap kracht bij te zetten. En ze hebben één overeenkomst: ze roepen allemaal een emotie bij me op.
Toeters en bellen
Dat concrete voorbeeld uit mijn leven, dat vertel ik dan zo rijk mogelijk. Met geuren en kleuren en toeters en bellen. Zodat jij het filmpje in je hoofd kan laten draaien. Zodat jij mijn verhaal voor je ziet gebeuren, erin wordt meegenomen en je kunt verbinden op de herkenning die de ervaring oplevert. Juist daarom is de verbinding zo krachtig. Want zo transporteer ik een gevoel met een boodschap, en kan jij zelf dat inzicht krijgen en ervaren. En ik ga het dus juist niet uitleggen, beschrijven en verklaren in alle volledigheid, want daardoor zou ik alle kracht, alle ‘sjeu’ uit het verhaal halen. En dan wordt het meer een beleidsnotitie of een accountantsrapport. Saai saai saai.
Hoe ga je te werk?
- Het gaat bij storytelling om een verhaal waar iets in gebeurt, een moment dat een gevoel oproept en iets met je doet. Door dat gevoel over te brengen – met een doel en een boodschap – ontstaat verbinding. Ik begin bij het gevoel, en ga op zoek naar mijn verhalen die dat bij me oproepen.
- Wat zijn de ‘kruispunt-momenten’ van jouw leven die bepalend waren? Waarom heb je destijds die keuze gemaakt? Welke drijfveer zit daarachter? Zo’n moment kun je gebruiken om anderen te inspireren, of een leermoment te bieden. (Ik noem maar wat: je burn-out, de start van je carrière, het beginnen van je bedrijf, moeder worden, etc.)
- Heb je wel eens een grote fout begaan? Een verkeerde keuze gemaakt? Dingen die misliepen of waar je spijt van had? Je zou die ervaring kunnen delen om een ander op zijn of haar gemak te stellen door je eigen kwetsbaarheid te laten zien. Zo maak je bijvoorbeeld een moeilijk gesprek gemakkelijker te voeren.
- Wat zijn jouw kernwaarden? Stel, je kunt morgen met die geweldige baan starten die je altijd al wilde hebben, alleen ze hebben één nieuwe regel. Alles wat je gaat doen moet zonder rechtvaardigheid. Wat gebeurt er dan…? Als jij rechtvaardigheid belangrijk vindt, dan zijn er momenten in je leven waarbij die waarde wel eens geschonden werd. Kun je een voorbeeld noemen? Dat voorbeeld kun je gebruiken om je team te laten ervaren wat ‘rechtvaardigheid’ voor jou betekent. En waarom je dat ook van hen verwacht.
- Ik gebruik alles wat ik om me heen zie of ervaar en me op een of andere manier raakt als inspiratie voor een verhaal. Ik houd een (hele!) lange lijst bij met momenten, woorden, situaties en opmerkingen die iets bij me los maken. En ik hoor mezelf vaak zeggen: “Oh ja, dat doet me denken aan die keer dat…..”. En dan komt er een ervaring, herinnering of een voorbeeld gewoon naar boven.
- Dus activeer je ‘verhalenverzamelaar’! Ga de metro in, kijk om je heen, duik in je eigen leven. Kijk eens of je drie verhalen kunt vinden die je kunt gebruiken om een ander te inspireren. Ik lees graag met je mee, dus laat me vooral weten ‘hoe je vaart’..!
Tip
Storytelling hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het zijn gewoon die momenten uit jouw eigen leven die je kunt inzetten om verbinding te maken. En verhalen vertellen doe je al je hele leven. Je zet het nu alleen doelgerichter in, zodat je jouw blije boodschap tussen de oren krijgt bij de ander.
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren met behulp van storytelling? In mijn boek dat de Boekgoud Publieksprijs 2017 heeft gewonnen, deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Lees er meer over in ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’. Er is ook een pitchvariant: ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.