Toen ik gisteren de recente documentaire van Kees Klomp bekeek, werd ik sterk geraakt door de uitspraak van filosoof Matthijs Schouten. Want hij zei: “Je kunt er nooit ‘niet toe doen’. Je kunt niet zonder betekenis zijn”. Dat gaf een gevoel van hoop, en van inspiratie. Dit blog gaat over betekenis.
Parallel
Soms heb je een gevoel dat alles een gelijktijdige of -soortige ontwikkeling doormaakt. Dat op allerlei fronten parallelle bewegingen plaatsvinden die samen een stevige stroom vormen. Alleen, we zien ze nooit allemaal tegelijk, omdat onze blik niet zover reikt. Maar ze vormen een onderdeel van een groter geheel, van een steeds groter wordende behoefte van mensen om te focussen op de bedoeling en de betekenis in dit leven. En zo verantwoordelijkheid te nemen voor eigen gedrag, en een voorbeeld te kunnen zijn voor hun kinderen. En dat geeft me hoop en inspiratie.
‘Old School’
Zo valt het mij bijvoorbeeld op dat ik nu meer ondernemers ontmoet die nadenken over impact en betekenis dan een jaar of vijf geleden. ‘Old school ondernemen’ versus ‘New School’: ‘Groeien en winst alleen’ is als uitgangspunt allang niet meer hip. Je moet goed nadenken over je branding als je alleen maar ‘money driven’ bent, want daar ga je zeker verlies op leiden! Energie en inspiratie komt van ondernemers die innovatieve manieren bedenken om vanuit ecologisch perspectief te ondernemen. En zo bij te dragen aan het ontstaan van een nieuw economisch systeem. Dat zijn de hippe ondernemers waar anderen zich aan kunnen spiegelen.
Impact
Maar het is niet alleen een beweging in het ondernemen. Zo zie ik ook bij mijn coachees uit de Rijksoverheid een grotere behoefte om impact te maken in plaats van alleen ‘de burger te informeren’ zoals vroeger de oekaze was. En dan is dat niet omdat er een leidinggevende heeft bepaald dat er meer moet worden overtuigd. Maar is er sprake van een intrinsieke motivatie, van een wens om vanuit die internationale positie die zij vaak hebben, juist ook die persoonlijke overtuiging een prominente plek te geven. Omdat zij daar het verschil kunnen maken, en er op hun beleidsterrein ‘toe doen’. Dat is echt anders dan vroeger, dat kan ik je verzekeren!
Gewoon ergens beginnen
De complexiteit van de verschillende issues die met elkaar verweven zijn; de grootsheid van de klimaatcrisis en de urgentie die daaraan verbonden is, het kan je machteloos maken. Het gevoel geven dat je er niets aan kunt doen. Maar zoals Schouten zegt: “Er is zoveel te doen, dat je gewoon ergens moet beginnen”. Dus ik stel voor om te beginnen bij jouw verhaal. Ik wil je uitnodigen om te kijken hoe je in de eerstvolgende presentatie die jij geeft kunt bijdragen aan die bewustwording van het belang van die ecologische transitie. Hoe kun jij, in jouw presentatie en jouw verhaal, die bewustwording van dat grotere belang een podium geven? Ik geef een paar voorbeelden die je als haakjes zou kunnen gebruiken voor een impactvolle presentatie:
Dus:
- Hoe draagt jouw bedrijf, product of dienst bij aan een mooiere, schonere wereld? En waarom word jij daar blij van?
- Welke beleidsprioriteiten raken je in jouw hart? Waarom doen ze er toe? Kun je het groter verband met een concreet voorbeeld in beeld brengen?
- Waarom vind je wat jij doet eigenlijk belangrijk? Wat is jouw eigen rol en hoe geef jij invulling aan jouw voldoening?
- Bekijk de documentaire van Kees Klomp nog eens en denk dan, waar kan ik het verschil maken?
Storytelling
En dan kom ik nog maar eens een keer bij je terug met het geweldige instrument dat storytelling heet. Want het is bij uitstek een manier om vanuit je intrinsieke motivatie en je hart te spreken, en het verhaal te vertellen dat impact zichtbaar maakt. Om zo mensen te enthousiasmeren, te verbinden en tot nieuwe inzichten te leiden die uitnodigen tot ander gedrag. Dus hoe ga jij het verschil maken bij jouw eerstvolgende presentatie? Want ook jij kunt niet zonder betekenis zijn!
Betekenisvol
De Presentatiediva helpt je graag naar een betekenisvol verhaal met impact! Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek en ontspannen spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’. Kennismaken? Lees hier meer over de gratis inspiratiesessie.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.