Vorige week had ik een Skype-gesprek met collega-onderneemster L. Om de zoveel tijd wisselen we informatie uit en bespreken we de voortgang van elkaars projecten en de obstakels die ons daarbij hinderen. En ook vandaag weet ze me weer te verrassen en te inspireren.
Aan de grond
“Ik heb mijn eerste grote factuur verstuurd vandaag, van boven de 700 euro”, zegt ze met een blije lach. Ik feliciteer haar met haar ijkpunt en ze vertelt dat ze deze cliënt al meer dan een jaar ondersteunt. “Hij zat helemaal aan de grond, wist niet meer hoe hij zijn leven op de rit moest krijgen. En hij had geen cent te makken”. Maar hij had haar ondersteuning juist zo nodig, zegt ze, en “in het kader van het nieuwe ondernemen besloot ik hem te helpen, ook al had hij niet eens geld voor mijn uurtarief”. En ze kijkt me wat kwetsbaar aan.
Drijfveren
Helpen, geven en delen is een van de belangrijkste drijfveren in het ondernemerschap van L. Maar vlak daarnaast ligt haar grote valkuil en dat is ‘zichzelf te kort doen’. ‘Zou het nu weer die kant op gaan’, denk ik een moment, en ik kijk haar begrijpend aan. Ze vertelt verder. Haar cliënt is geraakt, maar zegt dat hij zo’n aanbod toch niet kan accepteren. “En als ik nou met je afspreek dat ik je voor 2017 een factuur stuur, zou je dan dat vertrouwen hebben om samen met mij jouw problemen aan te pakken?”, vraagt ze aan hem.
Eigenwaarde
En ik denk: ‘Wat een mooie manier om zijn en jouw gevoel van eigenwaarde te respecteren’. Dan zegt ze: “Dus ik heb hem vandaag de factuur voor 2017 gestuurd, zoals afgesproken. En onderaan de factuur heb ik de zin opgenomen: ‘Betaling indien mogelijk’. Maar ik weet zeker dat het goed komt”, besluit ze. Dan valt het even stil.
Raakt
En dat ene zinnetje, ‘Betaling indien mogelijk’, dat raakt me. Het brengt een lach op mijn gezicht. Haar mededogen, respect en vooral haar vertrouwen zetten in mijn brein een deurtje open. De eerste contouren van een verhaal dienen zich al aan in mijn hoofd. Zou het niet heerlijk zijn wanneer mensen weer volledig vertrouwen hebben in zichzelf en in de ander?
BKR-check
‘Bewijzen van goed gedrag’ zijn niet meer nodig. Of antecedentenonderzoek. En geen BKR-check. Stoppen met betalingsherinneringen of aanmaningen. En ook geen breedgeschouderde mannen die ineens voor de deur staan om een bankstel op te halen. “Nee hoor, u heeft uw woord gegeven, dat is voor ons genoeg!” “Oh, in dat geval, komt u dan even binnen voor een kopje koffie?”… En dan gaat mijn innerlijke criticus zich er mee bemoeien. ‘Hoe lang kan het duren voordat die keten weer breekt en er toch iemand denkt: ‘Ik kan de boel toch op een heel eenvoudige manier bedonderen…? Dan is het hek toch van de dam?’
Vertrouwen
Dan ineens dan weet ik het. ‘Betaling indien mogelijk’ is eigenlijk een variant van ‘Vertrouwen indien mogelijk’. Want vertrouwen, dat wordt geschonken en ervaren als het goed voelt ‘in je onderbuik’. Of je intuïtie zegt dat het klopt. En ‘de temperatuur van het water goed is’. Omdat er geen reden is om iets anders aan te nemen.
Tip van vandaag: Heb vertrouwen in jezelf , je kennis en jouw presentatie
Vertrouwen hebben is belangrijk in het leven. In de ander, maar vooral ook in jezelf. Kan je met vertrouwen in jezelf naar jouw presentatie kijken? Geen twijfel meer? Of ‘reality-check’? En geen knikkende knieën? Maar gewoon met vertrouwen in je stem, je eigen kracht en je kennis? Omdat het in dit universum met die eigen kwaliteiten van jou best goed komt en er geen reden is om iets anders aan te nemen?
Vraag voor de lezer:
Is jouw vertrouwen wel eens beschaamd?
Blijer Presenteren
Wil jij weten hoe je blijer kunt presenteren? In mijn boek deel ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen die je direct kunt toepassen. Je kunt een gratis voorproefje van ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’ downloaden op de site.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.