Je staat voor die groep, met de zenuwen in je knieën. En denkt voor de zoveelste keer: ik kan het niet. Ze geloven me niet, ik weet het straks niet meer, het lukt me vast niet. En het zweet breekt je uit..
Mentaal
Terwijl je op alle andere plekken in de hele wereld je verhaal zou kunnen doen, behalve op een podium. Want praten, dat heb je nooit een probleem gevonden. Dat is wat je ten slotte iedere dag doet. Maar op een of andere manier ontbreekt het je aan vertrouwen als je jouw verhaal op een podium moet delen. Wat gaat er dan in je om? En hoe is dat eigenlijk zo gekomen? Als er fysiek iets niet werkt, dan heb je je bijvoorbeeld vertild, verstapt of je bent uitgeput. Dan moet je rust nemen om te herstellen. Maar hoe zit dat dan met zo’n mentale toestand die niet voor je werkt? Kun je daar dan ook van herstellen?
Trucje
Ik had laatst een gesprek met iemand die tegen me zei hij ‘onprettige gevoelens gewoon verving voor prettige’ door aan iets leuks te denken. En dat vond ik zo gek! Want als iets onprettig is, of onprettig voelt, dan komt dat toch ergens door? Dus zo’n trucje, dat lost toch niks op? Dan moet je de volgende keer weer iets ‘leuks bedenken’. Terwijl als je het waarom onderzoekt, dan kan je het accepteren, en er iets aan doen dat een blijvend effect heeft. Bovendien denk ik dat in het kader van Yin en Yang, Zwart en Wit, Positief en Negatief, beide elementen alleen kunnen bestaan met dank aan de ander. Dus het is niet realistisch om te denken dat je je nooit meer ‘gespannen’ mag voelen, of ‘nooit mag stressen’. Dat is een onmogelijke opdracht geven aan jezelf waarop je alleen maar kunt falen.
De Gevolgen
Eigenlijk denk ik dat mensen niet bang zijn voor presenteren. Maar dat hoe ze over presenteren denken hen angstig maakt. Dus het zijn vooral de gedachten over de presentatie, het publiek, de meningen, de vragen en alle andere ‘mogelijke gevolgen’ die de stress opleveren. En die gedachten, tsja, die heb je nu eenmaal. Ik geloof er niet zo in om tegen coachees te zeggen: “Ach, dan moet je gewoon aan iets anders denken, of er gewoon niet aan denken’. Want dat denken, dat heeft ook een verbinding met je fysiek. En het is best lastig om uit de pak ‘m beet 60.000 gedachten die je hebt op een dag, te gaan filteren welke wél en welke er niet mogen zijn.
Appeltje-eitje
Dus ik kies ervoor om je te helpen dat (presentatie-)vertrouwen in jezelf weer op te bouwen. Zodat je gewoon kunt vertrouwen op jouw eigen capaciteiten. En daar reik ik je verschillende handvatten voor aan, waar jij uit kunt kiezen. Wat past het beste bij jou, wat levert het meest ontspanning op? Want als je iets anders doet dan je altijd deed, kun je ook een ander resultaat krijgen, met een heel andere energie. En dan wordt presenteren appeltje-eitje. Omdat het op jouw lijf geschreven is. Jouw methode, jouw persoon, jouw stijl. En die gedachten, die passen zich daar gewoon bij aan, daar hoef je helemaal geen moeite voor te doen.
Authentiek – Ontspannen – Overtuigend
De Presentatiediva helpt je graag met jouw persoonlijke presentatiestijl! Of het nu over pitchen, presenteren of storytelling gaat, ik breng je met enthousiasme naar authentiek, ontspannen en overtuigend spreken. Ik schreef twee boeken over presenteren waarin ik allerlei tips, ervaringen en oefeningen deel die je direct kunt toepassen. Lees hier meer over ‘Het Groot ABC voor Blijer Presenteren’, en ‘Het Klein ABC, Overtuigend Pitchen voor Ondernemers’.
Alle verhalen die op deze site verschijnen zijn eigendom van Dikscommuniceert – de PresentatieDiva – en mogen alleen worden gebruikt na toestemming vooraf van de eigenaar.